Forgószínpadavató a nagyváradi Szigligeti Színházban

Ünnepi sajtótájékoztató során újra birtokba vehette a korszerűsített nagyszínpadot december 16-án a nagyváradi Szigligeti Színház és a Regina Maria Színház.

2019.  július 19-én írták alá a munkálatok elvégzését célzó, 4 222 584,85 lej értékű kivitelezési szerződést. A munkálatok egy, az Európai Regionális Fejlesztési Alap révén, az Interreg V-A Románia–Magyarország Programon belül finanszírozott projekt részét képezik. A Nagyváradi Szigligeti Színháznak és a Regina Maria színháznak otthont adó teátrum nagyszínpadának korszerűsítésére kiírt közbeszerzést a Drumasfalt Kft., a Trameco Rt. és az  Energolux Impex Kft. alkotta cégcsoport nyerte meg. A  2019 decemberéig ütemezett munkálatok során a színpadi deszkázat  teljes cseréjére, az  ügyelői, valamint hang-  és fénytechnikai rendszer fejlesztésére, a zsinórpadlás részleges gépesítésére, valamint egy forgószínpad beszerzésére is sor került. A beruházás tulajdonképpen folytatása, befejezése a váradi színházépület külső és belső felújításának, amely 2011-ben zárult le, ám az akkor elvégzett munkálatok a színpadot  nem  érintették.

A  Román–magyar  határon  átnyúló  kulturális inkubátor az előadóművészetek számára (RO–HU 445)  nevet  viselő projekt főpályázója a debreceni Csokonai Színház, a partnerek pedig Debrecen Megyei Jogú Város  Önkormányzata és a nagyváradi Szigligeti Színház. A projekt összértéke 7 495  587  euró, ebből  a  Szigligeti  Színház  része 1  029  546 euró, ami három komponensből áll össze: 824  048,61 euró az  Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatása, 126 031,55 euró (12,24%) a román állam hozzájárulása, 79 465,84 euró pedig a Szigligeti Színház önrésze, amit az intézmény fenntartója, a Bihar Megyei Tanács fizet. A megyei önkormányzat az egyéb, nem elszámolható járulékos költségeket is állja 300 000 lej (62 761 euró) értékben. 

A  Szigligeti  Társulat, illetve a teátrumba járó közönség december  31-én, szilveszter estéjén veheti újra birtokba a nagyszínpadot, ekkor mutatják be Jacobi Viktor Sybill című nagyoperettjét az óévbúcsúztatással egybekötve. 

Az Interreg V-A Románia–Magyarország Program célja közös, román–magyar projektek finanszírozása, amelyek közös megközelítést, valamint innovatív megoldásokat követelnek a határ mindkét oldalán felmerülő igények kiszolgálására, hozzájárulva ezáltal a jogosult terület fenntartható fejlődéséhez. A program folytatja a régióban megvalósított határ menti együttműködéseket, összköltségvetése hozzávetőleg 232 millió euró, amelyből 189 millió euró az Európai Regionális Fejlesztési Alapból származó vissza nem térintendő támogatás. A támogatható határ menti terület a következő megyéket foglalja magába: Arad, Bihar, Szatmár és Temes a romániai oldalon, illetve Békés, Hajdú-Bihar, Csongrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg a magyarországi oldalon.

2019.12.16
Galéria
Jelenet a Sybillből