Túl merész Nagyvárad költségvetése

Túl derűlátóan és nem eléggé megalapozottan készítették el Nagyvárad idei költségvetését, mondta hétfőn KIREI MELINDA, a váradi önkormányzati képviselő-testület RMDSZ-frakciójának vezetője.

A költségvetés-tervezetet január 17-én bocsátották közvitára, s február 3-áig várják hozzá a javaslatokat, hozzászólásokat – emlékeztetett a frakcióvezető. Hozzátette: a határidőig ők is eljuttatják módosító javaslataikat az illetékesekhez.

Tavaly a tervezett 1,5 milliárd lejből 1,1 milliárd folyt be a váradi büdzsébe, idén 1,8 milliárd lejjel számolnak, ami 63 százalékkal több, mint a tavalyi megvalósítás, mondta Kirei Melinda. Hozzátette: tavaly 49 százalékos növekedést jósoltak, ami végül 6,8 százaléknyi lett.

Az idénre becsült 701 millió lejes növekedés több összetevőből áll: 82 millió lej a tavalyi költségvetési többlet, 78 millió lejjel a saját bevételek növekednek. A saját bevételnél a jövedelemadó visszaosztásából 40 millió lejes bevételtöbblettel számoltak, ehhez azonban az kellene, hogy az adóalap, azaz a munkahelyek száma is növekedjen, de ennek nem találni nyomát. További 15,8 millió lejes többlettel számolnak szolgáltatások címszó alatt, de nem derül ki, hogy ezt mire alapozzák. Vagy csak a büdzsé duzzasztása miatt szerepel ez az összeg, vagy egyes szolgáltatások díjainak emelését tervezik, de ezt még nem hozták nyilvánosságra – véli az RMDSZ-es frakcióvezető. Szerepel még 32 millió ej „más bevételek” címszó alatt is, azonban erről sem tudni, hogy ez honnan származna.

Európai uniós forrásokból 301 millió lejjel számol 2020-ban az önkormányzat, azonban a tervezetből nem derül ki, mely projekteknél mekkora összegre számítanak, illetve 207 millió lejes hitelfelvétel is szerepel a tervezetben, de itt az önkormányzat hitelpolitikájában is vannak ellentmondások – mondta Kirei Melinda. Tavaly novemberben például jóváhagyták 12,5 millió lej visszafizetését a hitelalapba, nem tudni, hogy ez megtörtént-e, illetve a 82 millió lejes költségvetési többlet is fedezhetné legalább időlegesen a hiteleket, ez hatással lenne a kamatok és hitelköltségek összegére. Kirei Melinda azt is hozzátette: az sem derül ki, hogy az említett hitelt mire fordítják, illetve a lehívása hogyan befolyásolja majd a város közadósságát.

További 45 millió lejes bevételre számít Várad az a helyi költségvetésből támogatott közintézményektől, illetve ezek 31 millió lejes költségvetési többlete is szerepel a büdzsé tervezetében.

Látszik, hogy választási év van – mondta Kirei Melinda –, hiszen három éve kérik az ifjúsági szervezeteknek amúgy törvényesen járó önkormányzati támogatást, és idén először 95 ezer lejt különítettek el erre a célra. A beruházások összegét 785 millió lejre becsülik, s bár az önkormányzat nem adott részletes adatokat, ezek értéke tavaly 233 millió lej lehetett, s a frakcióvezető szerint a tervezett 552 millió lejes növekedés felveti a kérdést: logisztikailag kivitelezhető-e ez, találnak-e például elég céget a munkák elvégzésére.

2020.01.27
Galéria