Február végére elkészül az új Ady-kiállítás

A nagyváradi Ady Endre Emlékmúzeum új, készülő kiállítását mutatták be január 27-én, a költő halálának 101. évfordulóján a Magyar Kultúra Ünnepének záróeseményeként.

A nagyváradi emlékmúzeum új kiállítása készülőben van, egyes darabjai már a helyükre kerültek, s a tervek szerint február végén elnyeri végeleges formáját az interaktív tárlat, derült ki hétfőn délután. Az Ady-múzeumban összegyűlteket a közgyűjtemény munkatársa, Borsi Imre Lóránt köszöntötte, majd átadta a szót Pásztor Sándornak, a felújítás költségeit viselő Bihar Megyei Tanács elnökének. Ő elmondta, hogy szűk egy év alatt sikerült az épületet kívül és belül felújítani, és hamarosan elkészül a teljes kiállítás is.

Ady életének és pályájának jelentős váradi pillanatait és személyiségeit idézte meg Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja például Bíró Lajost, Nagy Endrét és a mai szóval fake news-okat kiöltő Szűcs Dezsőt is, de Léda mellett Márton Gabriella, Rienzi Mária (tőle kapta el a költő a vérbajt) is említést érdemelt, ahogyan a Szigligeti Társaság, A Holnap és Ady háromnapos elzárása is.

Tabéry Géza írónak, az emlékmúzeum első vezetőjének munkáját és a múzeum 1955-ös megnyitását is felidézte Szabó Ödön parlamenti képviselő, a múzeum egykori munkatársa. Az épületről – mely volt cukrászda és Miklós Jutka fotóműhelye, de ortodox nyomda is működött benne – is beszélt, és azt is elmondta: tíz évre sikerült megkötni a bérleti szerződést az ortodox egyházzal. Köszönetet mondott a felújításban részt vevőknek, köztük az új koncepciót kidolgozó E. Csorba Csilla művészettörténésznek (Petőfi Irodalmi Múzeum) és Boka Lászlónak, az Országos Széchenyi Könyvtár tudományos főigazgatójának. Arra is kitért: az emlékmúzeumban megvalósult többnyelvűséget látná szívesen máshol is a magyar közösség Nagyváradon.

Aurel Chiriac, a Körösvidéki Múzeum igazgatója felidézte, hogy régebbi kapcsolat fűzi össze az általa vezetett közintézményt a PIM-mel, és azt is elárulta, hogy a kiállítás tárgyainak restaurálását előbbi szakemberei végezték el. A többnyelvűség a Körösvidéki Múzeumban is megvalósult, tette hozzá Aurel Chiriac. Azt is megtudtuk: számára igazgatóként nagyon öröm volt látni az új tárlat példaértékű megvalósítását. A Körösvidéki Múzeum látnivalóira is kitért, több állandó tárlata májusra készülnek el.

Meleg Vilmos színművész, a Nagyváradi Állami Filharmónia igazgatója és annak művészei, Nagy Kálmán és Nagy Éva előadásában rövid zenés-verses előadás következett Bartók Béla és Ady Endre műveiből. A készülő kiállításról E. Csorba Csilla beszélt, Ady halálának és temetésének leírásait idézte, egy képernyőn pedig a temetésről és a költő szobrának 1930. március 23-i felállításáról mutattak korabeli felvételeket. „Nagyváradra utazni az Adyval való találkozást jelenti” – vallotta meg E. Csorba Csillának, s elmondta, ismerte még Dutka Ákos mellett a költő életnek jeles kutatóit is.

A február végére elkészülő tárlaton Ady Endre nagyváradi éveinek sorsfordító eseményeit mutatják be. A tárgyak, relikviák (például Ady rendőri engedélye és feltételezett íróasztala) bemutatása mellett fontos szerepet kap az interaktivitás is, hangzott el. Például két érintőképernyőn a költő életének 25 fontos helyszíne lesz látható, ezek felvételeit Péter I. Zoltán segítségével készítették el, Ady versei színművészek előadásában magyarul és románul is meghallgathatók, s kétnyelvű a „versfal” is (az az alkalmazás, amelynek segítségével a versszakokból hiányzó szavakat illeszthetik helyükre a látogatók). A tervek szerint a múzeum most két hétig látogatható, és február 28-ára készül el a teljes kiállítás.

2020.01.28
Galéria
Nagy Éva, Nagy Kálmán és Meleg Vilmos
Szabó Ödön, Aurel Chirac, E. Csorba Csilla, Pásztor Sándor, Mile Lajos és Borsi Imre Lóránt
Kívül-belül megújult az emlékmúzeum
Ady feltételezett íróasztala