Piackorszerűsítésre, kórházbővítésre pályáznak

Több, határon átívelő, RO–HU pályázatot is jóváhagyott a váradi önkormányzati képviselő-testület a január végi ülésén. A kórházakat érintőkről részletesen is beszámolt Florin Birta alpolgármester, Gheorghe Carp, a Bihar Megyei Klinika vezetője, Maria Silaghi, a Dr. Gavril Curteanu Városi Kórház menedzsere és Dacian Foncea, utóbbinak a gazdasági igazgatója.

A megyei kórház két projektjét is jóváhagyta a váradi helyi tanács. Az egyik határon átívelő pályázat projektvezetője a megyei kórház, ebből áfával kétmillió euróra számítanak a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórházzal és Hajdúböszörmény önkormányzatával partnerségben; az előbbi része 700 ezer euró, utóbbié 300 ezer. A kórháznak a kétszázalékos önrészt, azaz 40 ezer eurót kell állnia. A támogatásból automatizálnák a megyei kórház laboratóriumát, kialakítanák a minták szállítási rendszerét az intézményen belül, és létrehoznák azt az informatikai rendszert, mellyel tájékoztatnák a lakosságot arról, milyen analíziseket végezhetnek el. Az új rendszer más váradi egészségügyi intézményeket is kiszolgálhatna. Fő előnyei közé sorolják, hogy csökkenne a laborvizsgálatok elvégzésnek időtartama és költsége, továbbá kisebb lenne a minták esetleges szennyeződésének veszélye. Az automatizált labor a tervek szerint 2020-ra válna működőképessé.

A második projektben a Debreceni Egyetemmel, illetve a temesvári szív- és érrendszeri betegségek intézetével közösen pályáznak, itt Temesvárnak és Nagyváradnak 1,2–1,2 millió euró jutna, Debrecennek pedig 600 ezer euró. A megyei kórház önrésze 24 ezer euró. A nőgyógyászati részleget újítják fel, műtőket és intenzív osztályt alakítanak ki, emellett tapasztalatcserékre és szűrővizsgálatokra is jutna a pénzből.

A Curteanu kórház építkezne

A városi kórházban a már elnyert Bihar megyei stratégiai egészségügyi projekt részeként 2,4 millió eurót fektethetnek be (a kórház önrésze 49,1 ezer euró), ebből egyebek mellett mágneses rezonanciás (MR) készüléket, C-íves röntgenkészüléket és korszerű ultrahangvizsgálatra alkalmas készülékeket, monitorokat vásárolnak. Kiépítik a telemedicina rendszert, s ebbe a magyarországi Gyula, Békéscsaba és Szeghalom is bekapcsolódik. Vásárolnak egy 1,2 millió lej értékű komputertomográfot (CT) is, az összegből 200 ezer lej a kórház, egymillió lej a váradi önkormányzat hozzájárulása.

Építkezne is a városi kórház. Hatszintes épületet terveznek, összeköttetésben a meglévővel. A jelenlegi épületben csak a felnőttosztályok maradnának, az új szárny adna otthont a jövendőbeli gyermekkórháznak, szakrendelőkkel, gyermekonkológiával, tbc- és fertőzőbeteg-osztállyal. Utóbbiakat elkülönítenék, külön lépcsőházzal, lifttel látnák el. Az egészségügyi intézmény saját forrásai mellett az önkormányzat is támogatná az építkezést, a tervek szerint például az egyes kórházi területek értékesítéséből befolyó pénzt is a bővítésre fordítanák.

Egy másik, szintén többszintes épületet is felhúznának a városi kórház mellé. Ebben a tervek szerint a kórházat is kiszolgáló konyha, 300 személyes étkező, 175 személyes előadóterem, irodák, illetve szolgálati és protokoll-lakások is lennének. A beruházást a kórház igazgatótanácsa január 25-én hagyta jóvá, a költségeket hárommillió euróra becsülik.

Felújítják a nagypiacot

Szintén határon átívelő pályázat eredményeként újítanák fel a nagyváradi nagypiacot. Az erről szóló határozatot ugyancsak januári ülésén hagyta jóvá a váradi helyi tanács. A 7,5 millió értékű projekt vezetője a megyeszékhely önkormányzata, partner a Bihar Megyei Foglalkoztatási Ügynökség, a Bihar Megyei Hosszú Távú Fejlesztési Ügynökség és Hajdúböszörmény önkormányzata. A nagypiacot kívül-belül korszerűsítenék, illetve vállalkozásfejlesztéshez és foglalkoztatáshoz nyújtanának felkészítést, tanácsadást. Várad önrésze ebben a projektben 4,5 millió lej, ezt az összeget is jóváhagyták a januári ülésen.

2018.04.17
Galéria
A kórházbővítést maketten is bemutatták a sajtónak
Egészségügyi intézmények vezetői ismertették a terveket
A piacfelújítás látványterve