Korszerűsödik a szemétszállítás

Öt Bihar megyei kisrégióban mintegy 300 ezer ember szelektíven összegyűjtött szemetét szállítja el két vállalkozás néhány hónapon belül.

A Bihar Megyei Tanács kötelékébe tartozó Ecolect Group Közösségközi Fejlesztési Egyesület képviseletében Ioan Mang elnök, megyei tanácsi alelnök és Chirilă Bujor ügyvezető igazgató, a Salubri Rt. képviseletében Czenk Ferenc igazgató, az Ave Kft. képviseletében pedig Kovács Zoltán igazgató írta alá a nyolc évre szóló szerződéseket. Az aláíráson az Ecolect igazgatótanácsának tagjai is jelen voltak: Petru Mlendea belényesi, Ioan Todoca élesdi és Török László nagyszalonta polgármester.

Amint elhangzott, a Salubri Élesddel együtt 13 település szelektív szemétszállítását biztosítja majd, az Ave pedig négy kisrégióban, Szalontán és környékén (összesen 11 település), Belényesben és környékén (összesen 28 település), Margittán és környékén (összesen 12 település), valamint Érmihályfalva környékén (összesen 11 település) végzi a szolgáltatást.

Most egy 90 napos átállási időszak következik, ez alatt birtokba veszik a cégek a járműveket, az öt válogató és a hat átrakóállomást, illetve tájékoztató kampányt is kezdenek a városok és falvak lakosai között. Az átrakó és válogató állomásokat, illetve járműveket mintegy 50 millió euró értékű, európai uniós támogatásból valósította meg a megyei önkormányzat, és a költség két százalékát fizette.

Az érintett önkormányzatoknak azt kell eldönteniük, hogy illeték formájában szedik-e majd be településükön a szolgáltatását árát vagy szemétszállítási díjként, utóbbihoz a lakosoknak szerződést kell majd kötniük a szolgáltatóval. A választás függvényében vidéken 7 vagy 8,5 a városokban 10 vagy 11,5 lejbe kerülhet a szolgáltatás fejenként.

Elhangzott még, hogy a lakosok külön kukákat és zsákokat kapnak majd a háztartási, élelmiszer-, műanyag-, papírhulladék gyűjtésére, és a tervek szerint lesz mód nagyméretű (például bútorok) és a veszélyes hulladék (festékes dobozok, autógumik, fénycsövek stb.) összegyűjtésére is.

2020.02.03
Galéria
Chirilă Bujor, Ioan Mang, Czenk Ferenc és Kovács Zoltán írta alá a szerződést Fotó: Bihar Megyei Tanács sajtószolgálata