Csigatésztába sodort hagyományőrzés

Biharkeresztesen negyedik alkalommal rendeztek csigacsináló versenyt február harmadik hétvégéjén. Az előző évekhez hasonlóan Biharból is több csapat nevezett be a hagyományőrző megmérettetésre.

A művelődési házban megtartott csigasodró verseny nyitányaként a szervező Fehér Mályva Hagyományőrző Egyesület elnöke, Atyinné Pénzes Emília köszöntötte a jelenlévőket. Megemlékezett a nemrég elhunyt Kallós Zoltán néprajzkutatóról is, méltatta nemzeti értékeink megóvásáért végzett sok évtizedes munkásságát.

A rendezvényen készült csigatésztát minden évben jótékony célra ajánlják fel az általuk arra érdemesítetteknek. A tavalyi „termést” a dévai Szent Ferenc Alapítvány és a Magyarkakucsi Református Egyházközség kapta meg. Az idén Biharkeresztes város és a környező települések óvodáit ajándékozták meg csigatésztával. A rendezvényen lehetőség nyílt kézműves termékek vásárlására is. Szebbnél szebb szőttesek, mézkészítmények, különböző sajtféleségek, vesszőfonatok várták a vásárlókat.

A versenyidő ezúttal is egy óra volt, fél kiló tésztát kellett elkészíteniük az öttagú csapatoknak. Miután lemérték a kiszabott mennyiséget, a fürge ujjú lányok és asszonyok nekiláttak a sodrásnak. Ebben az évben 19 csapat nevezett be a versenyre, négy a határ innenső oldaláról. Kerecsenyi Kata szervező munkájának köszönhetően Biharfélegyháza és Biharvajda csigatészta-készítői mellé csatlakoztak a nyüvediek is, és először vettek részt az eseményen Biharkeresztes testvértelepülésének, Fugyivásárhelynek az asszonyai.

A zsűri tagjai figyelték a tésztagyártás folyamatát, sűrűn jegyzeteltek az értékelő lapokra. Jóval a határidő lejárta előtt, elsőként dolgozta fel a kiszabott tésztamennyiséget a Fugyivásárhelyi Református Egyházközség csapata. Velük szinte egy időben tették le a sodró orsót a biharvajdaiak is. De hiába fejezték be hamar a munkát, ez nem sokat nyomott a latban a végső sorrend kialakulásához, hisz a zsűri figyelembe vette a tészta állagát, színét, az elkészített termék küllemét és formáját is.

Egyöntetű vélemény alapján a magyarországi Bojt település csapata érdemelte ki az első helyet. Ez szinte már borítékolható volt, hisz az eddigi versenyek mindegyikén ők vitték el a pálmát. Második helyezést értek el a biharkeresztesi román nemzetiségi önkormányzat képviseletében sodrók, a harmadik helyre pedig a fugyivásárhelyi reformátusok nőszövetségének csapatát rangsorolták. Pocsaj román nemzetiségi önkormányzatának csapata különdíjban részesült.

A díjak és oklevelek átadása után a szervezők ízletes ebéddel vendégelték meg a résztvevőket. Csakhamar énekes kedvük kerekedett az asszonyoknak, az élőzene mellett nem sok nógatásra volt szükség ahhoz sem, hogy táncra perdüljenek.

2018.04.17
Galéria
A fugyivásárhelyiek öröme eredményhirdetéskor
Atyinné Pénzes Emília, a szervező Fehér Mályva Hagyományőrző Egyesület elnöke köszöntőjében Kallós Zoltánról is megemlékezett