Fejlesztenék a Partiumi Keresztény Egyetemet

Sikerült konszolidálni a Partiumi Keresztény Egyetemet (PKE), újabb szakok indítását és további fejlesztéseket is terveznek, mondta el DR. PÁLFI JÓZSEF, az egyetem rektora a DR. FODOR ATTILA, az intézmény szenátusának elnöke és SZABÓ SIMON gazdasági igazgató társaságában megtartott szerdai sajtótájékoztatóján.

Amint a nagyváradi magán felsőoktatási intézmény rektora elmondta, a 2015/16-os válság után sajátos helyzetben vette át az egyetem vezetését, a gazdasági csőd után azonban sikerült konszolidálni a PKE-t, az állammal szemben fennálló összes tartozásukat kifizették, és hamarosan lejárnak a banki törlesztések is. Az érkező támogatások felhasználását átláthatóvá tették, az egyetem társadalmi beágyazottsága pedig jelentősen javult, mondta dr. Pálfi József. Hangsúlyozta, az eredményeket kollégáival együtt érte el.

A képzést is átszervezték, jelenleg az egyetem minden kara rendelkezik akkreditációval, a PKE újabb, ötéves intézményi akkreditációját pedig 2019. december 19-i döntésével hagyta jóvá Romániai Felsőoktatás Minőségét Ellenőrző Hatóság (ARACIS).

A 2016-ban elkezdett reformok folyatását tervezik azért, hogy még versenyképesebbé tegyék az egyetemet, mely Debrecen és Kolozsvár között elsősorban – de nemcsak – a Partium számára válhat regionális szellemi erőtérré, mondta a rektor. Később újságírói kérdésre azt is elárulta: benyújtotta az újabb mandátumra a menedzseri tervét, s amennyiben az elbíráláskor bizalmat kap, folytatja a négy éve megkezdett munkát.

Fontosnak tartják, hogy egyetemükön a magyar fiatalok nemzetközileg elismert tudásanyagra tegyenek szert, de ezt a tudást itthon is kamatoztathassák, tette hozzá a rektor. Mint elmondta: várhatóan két éven belül a Debreceni Egyetem kihelyezett agrár és gépészmérnöki karai a PKE belső képzéseivé válnak, illetve „nyílt titok”, hogy gazdasági informatika képzés beindítását is tervezik. A jövőben a nemzetközi képzés beindítására is hangsúlyt fektetnek, hangzott el, és remélik, hogy idén ősztől a magánénekesi képzést is elindíthatják. Ez utóbbiról dr. Fodor Attila elmondta, hogy az engedélyeztetéshez szükséges iratcsomó már Bukarestben van, Molnár Levente operaénekes tehetséggondozói programjával pedig az utógondozást is elvégezhetik. A magánénekesi képzés hiánypótló, emellett nemzetközi mesterkurzusok rendszeres megtartását is tervezik, illetve a fiataloknak fellépési lehetőséget adna például a Nagyváradi Állami Filharmónia és Szigligeti Színház, melyek kedvezően álltak a kezdeményezéshez.

A PKE jelenleg a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel együtt kapja a magyar állami támogatást, a mintegy hárommilliárd forint egyharmad–kétharmad arányban oszlik meg a két intézmény között. A PKE-nek jelenleg mintegy 150 alkalmazottja van, közülük száz oktató, mondta a gazdasági igazgató. Szabó Simon azt is elárulta: a működési költségek mellett fejlesztésekre is kapnak különböző összegeket, amit például ingatlanvásárlásra is fordíthatnak, tanári lakások kialakítására. Szó esett arról is, hogy kampuszt szeretnének létrehozni, ez azonban további négy-öt év. A gazdasági igazgató kérdésünkre azt is elmondta: román állami forrásokhoz pályázat útján tudnak hozzájutni, de ezek az összegek elenyészők.

2020.02.12
Galéria
A PKE új épülete
Szabó Simon, dr. Pálfi József és dr. Fodor Attila