Civileken és ifjakon spórol a váradi büdzsé

A nagyváradi önkormányzati képviselő-testület február 15-i ülésén hagyta jóvá a megyeszékhely idei költségvetését. A jelen lévő 17 liberális párti tanácstag mondott rá igent, az öt szociáldemokrata nemmel voksolt, az RMDSZ-frakció jelen lévő három tagja tartózkodott a szavazáskor.

Az ülés hangulatára rányomta a bélyegét az, hogy ugyanaznap délelőtt szabotálta el a megyei tanács nemzeti liberális párti (NLP) frakciója hiányzással a megyei tanács költségvetését (ugyanezt megtette február 19-én, amikor is lejárt a büdzsék megszavazására törvényileg megszabott 45 napos határidő). Megjegyzendő egyébként, hogy a megyei NLP-frakció tagjai semmilyen módosító javaslatot nem nyújtottak be a megyei büdzséhez.

Noha a Szociáldemokrata Párt (SZDP) városi tanácsosainak frakcióvezetője, Liviu Sabău-Popa érvelt azzal, hogy későn kapták meg a költségvetés-tervezetet, Kirei Melinda RMDSZ-es frakcióvezető pedig egyebek mellett azt kifogásolta, hogy nemcsak a civil szervezeteknek nem különítettek el idén pénzt, de az ifjúsági szervezeteknek sem, amire pedig törvény kötelezi az önkormányzatokat, Ilie Bolojan polgármester mégis az RMDSZ-es tanácstagnak példálózott a megyei büdzsé közvitájának hiányáról, és vehemens válaszában többször is említette Pásztor Sándor megyei tanácselnököt. A felvetett kifogásokra egyébként vagy kitérő választ adott, vagy a megyéhez küldte támogatásért az ifjúsági szervezeteket.

Nagyvárad önkormányzata idén 1,022 milliárd lej bevétellel és 1,048 milliárd lej kiadással számol, a különbözetet 1 846 960 lej tavalyi költségvetési többlettel, illetve 24 309 530 lej saját bevételből származó többlettel fedezik, továbbá 6,5 millió lej értékű bankhitellel is számolnak.

Külön tételben szerepelnek az önkormányzatnak alárendelt, de saját bevétellel bíró kórházak, iskolák, valamint a Városi Sportklub (VSK). Önkormányzati támogatás nélkül az iskolák bevétele 11,1 millió lej, kiadásuk 13,4 millió, a kórházak 488,6 milliós bevétellel és 510,2 milliós kiadással számolnak, a sportklub tervezett bevétele 2,6 millió, kiadása pedig 2,9 millió lej.

A költségvetés-tervezetből kiderül, hogy 2018-ban például 5,3 millió lejt szánnak Nagyvárad és Félixfürdő népszerűsítésére – ezt az összeget Nagyvárad és a Régió Turizmusfejlesztési Ügynökségének (román elnevezésének rövidítése: APTOR) fizetik majd ki –, 6,9 millió lejt szánnak a különböző városrészek megszépítését célzó projektek kivitelezésére, 185 ezer lejt pedig a különféle tantárgyversenyekre különítettek el. A városháza felújításának megtervezésére 595 ezer lej szerepel a költségvetésben, közel 353 ezer lejt pedig az épületben végzendő javítások megtervezésére és kivitelezésére különítettek el.

Hétmillió lejbe kerül az egykori Csillagos híd helyén építendő új közúti híd tervezése és építése, a különféle kisajátításokra pedig kilencmillió lejt különítettek el. A Bémer (ma Regele Ferdinand) tér felújítására több mint ötmillió lej szerepel a költségvetésben, az új villamosvonal, illetve az Emanuel templom előtti hármas csomópont kialakítására 21,2 millió lejt különítettek el. A város távfűtési hálózatának felújítására 20,8 millió lejt, százezer lejt pedig köztéri videokamerák felszerelésére szánnak.

2018.04.17
Galéria
Az RMDSZ-esek tartózkodása mellett, az SZDP-sek ellenszavazatával az NLP-frakció jelen lévő tagjai fenntartás nélkül rábólintottak a megszorító tervezetre
Az RMDSZ-esek tartózkodása mellett, az SZDP-sek ellenszavazatával az NLP-frakció jelen lévő tagjai fenntartás nélkül rábólintottak a megszorító tervezetre