Magyarországi szalagból készülhetnek a kokárdák idén is

Hatodik éve hoz dr. Vitányi István Hajdú-Bihar megyei országgyűlési képviselő és dr. Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere nemzetiszín szalagot március 15-ére készülvén Nagyváradra.

Idén 2000 méter nemzetiszín szalaggal érkeztek meg a hajdú-bihari vendégek, a tekercset Pető Dalma nagyváradi önkormányzati képviselő és Székely Hajnal, az RMDSZ nagyváradi Nőszervezetének elnöke vette át.

A kokárda a nemzeti összetartozás jelképe, mondta Pető Dalma, s azt is elárulta: meglepetéssel készülnek március 15-re a Fan Ice cukrászdával közösen: az ünnepi hétvégén elkészítik Deák Ferenc tortáját, és Kossuth-kiflit is vásárolhatnak kedvezményesen ott, s a vevők egy marcipánból készült kokárdát is kapnak. Székely Hajnal köszönetet mondott az ajándékért, s azt is hangsúlyozta: ismét bebizonyosodott, hogy van közös jelenünk, és jövőnk is lesz.

Dr. Vitányi István felidézte az együttműködésük kezdetét, és a nemzeti összetartozás fontosságát hangsúlyozta, s arra is kitért: egyéb alkalmakkor is együtt ünnepelhetnek a bihari és hajdú-bihari magyarok. Őt egyébként a hölgyek fel is kérték a nőszervezet március 28-i bálja fővédnökének.

Dr. Muraközi István elmondta, hogy a berettyóújfalui március 15-i ünnepség szónoka Pásztor Sándor Bihar megyei tanácselnök lesz. Emlékeztetett rá, hogy Berettyóújfaluban 2020-at Trianon-emlékévnek nyilvánították, és átadta a szót Török Péternek, a Bihari Múzeum igazgatójának, aki az emlékév programjaiból ajánlott a közönség figyelmébe: többek között előadásokat olyan meghívottakkal, mint Oborni Teréz, a kolozsvári Hegyi Géza vagy Nagy Mihály Zoltán, a Márton Áron lehallgatási jegyzőkönyveit feldolgozó kötet szerzője, illetve Szilágyi Ferenc, a Partiumi Keresztény Egyetem docense. Június 4–6. között pedig több programot – például nemzetközi futóversenyt – is szerveznek az évforduló jegyében.

2020.02.19
Galéria
Török Péter
Dr. Muraközi István, Pető Dalma, dr. Vitányi István és Székely Hajnal
Kulcsszavak: