A közösség is a kommunizmus áldozata volt

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) székházában február 25-én, a kommunizmus áldozatainak emléknapján 18 órától tartják a megemlékezést, melynek középpontjába idén a közösséget állítják.

A mai egyházi és társadalmi élet nem értelmezhető a közelmúlt ismerete nélkül, az emlékeztetésre pedig szükség van, mondta Forró László egyházkerületi főjegyző. A múlt kihat a mára is, a református egyház számára például a restitúciós folyamat nem fejeződött be, sőt helyenként visszalépés látszik. Az egyházaknak teljes iskolahálózatuk volt, az Erdélyi Református Egyházkerület pedig kórházat működtetett – sorolta a példákat a királyhágómelléki főjegyző. Hozzátette: továbbra is fenntartják, hogy szükséges egy református kórház megépítése.

Korábban a kommunizmus áldozatainak emléknapján a lelkészekről, tanítókról, közéleti szereplőkről megemlékeztek már, így idén más szemszögből, a közösségéből tekintenek vissza arra a korszakra, hiszen a közösségek is a kommunizmus áldozataivá váltak. A váradi tömbháznegyedek felépítése és a betelepítések nyomán nemcsak a város arculata, hanem annak habitusa is megváltozott, mondta a főjegyző. A polgárból lehetett erővel proletárt faragni, visszafelé ez nem lehetséges – hangzott el. Lassan kiöregednek azok, akik áldozatokat vállaltak a közösségért, a közösségi ügyek pedig érdektelenségbe fulladnak, tette hozzá Forró László.

A KREK székházában február 25-én 18 órától a Bányászakták a Rákosi-korszakból című kiállítás megnyitójával kezdődik a megemlékezés. A tárlatot Csűry István református püspök és dr. Cserényi-Zsitnyányi Ildikó történész nyitja meg, a tárlat az Állambiztonsági Szolgálat Történeti Levéltárával való együttműködés eredménye. Egy körülbelül tízperces, a témához kötődő dokumentumfilmet is levetítenek, majd előadásokkal folytatódik a megemlékezés, melynek moderátora Nagy Mihály Zoltán történész, levéltáros lesz. Tőtős Áron doktorandusz történész Polgári életmód és mentalitás a Holnap városában címmel, majd Nagy Emőke Vertikális falvak: várostervezés és élet a kommunizmus éveiben Nagyváradon címmel tart előadást, végül Makai Zoltán nyugalmazott villamosmérnök A villamosenergia-szolgáltatás buktatói a román kommunista diktatúrában címmel saját tapasztalatait is megosztja a megjelentekkel. A programot ismertető Forró László hozzátette: szeretnék, ha az elhangzottak kapcsán kerekasztal-beszélgetés is kialakulna.

2020.02.21
Galéria
Forró László királyhágómelléki református egyházkerületi főjegyző és Wagner Erik előadótanácsos