Májusban meghívhatják Romániát az OECD-be

Február 24–26. között Párizsban üléseztek a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) parlamenti hálózatának résztvevői. Románia küldöttségét BIRÓ ROZÁLIA Bihar megyei RMDSZ-es parlamenti képviselő, az alsóház külügyi bizottságának elnöke vezette.

Angel Gurriával, az OECD főtitkárával lefolytatott kétoldalú megbeszélésre is alkalma volt a román parlamenti küldöttséget vezető Biró Rozáliának a gazdasági világszervezet idei első félévi ülésén. Amint a Bihar megyei képviselő pénteki sajtótájékoztatóján beszámolt róla, a tanácskozáson energetikával, a mesterséges intelligencia alkalmazásával, a nemek közti esélyegyenlőséggel kapcsolatos témák voltak napirenden, a kétoldalú találkozón pedig természetesen Románia csatlakozásának lehetőségét elemezték.

Az ország először 2004-ben, aztán 2016-ban ismét kérte felvételét a jelenleg 36 tagországot tömörítő közösségbe (a 36-ból 20 ország EU-tag), amely a világ kereskedelmi forgalmának 70 százalékát bonyolítja le. A szervezet fő irányelvei közé tartozik a piacgazdaság iránti bizalom fenntartása, az adópolitikák javítása, a munkaerő fejlesztése. A tagállamok reprezentánsaiból alkotott minisztertanács a fő döntéshozó testülete, ennek munkáját 250 szakbizottság segíti. Meghívásos alapon szerezhetnek teljes jogú tagságot benne olyan országok, amelyek jelzik csatlakozási szándékukat. A meghívás után ellenőrzés következik, a javasolt átalakításokat két-három év alatt kell teljesítenie a várományosnak. A feltételek igen szigorúak, és Románia eddig nem felelt meg a követelményeknek.

A főtitkár most is rámutatott, a jelentős előrelépések mellett országunkra még mindig nem jellemző a kiszámítható adórendszer, és nem elég stabil a gazdaság. Mindemellett számottevő a gazdasági fejlődési potenciál, maga a gazdaság elég nagy, jól reagált Románia a világgazdasági válságra, és további jó pont a Fekete-tengeri kijárat. Biró Rozália kifejtette, hogy az ország elkötelezett a tagság elnyeréséhez szükséges feltételek teljesítése mellett, és ez széles társadalmi támogatottságot élvez. Álláspontja szerint Románia a legfelkészültebb a jelentkezők közül.

OECD-tag szeretne lenni még Argentína, Brazília, Horvátország és Szlovénia is. A képviselő elmondta, hogy az íratlan szabály szerint – a globális egyensúly megőrzése érdekében – egy-egy európai és más kontinensbeli államot szoktak meghívni bővítéskor. Esély van arra, hogy most Románia legyen az európai ország, s az amerikai elnök nemrégiben tudatta, hogy Brazíliát támogatja. Sokrétű lobbitevékenység kell még, hogy Románia is elnyerje az USA, illetve az EU-s tagországok egyetértését is. Erre májusig van idő, akkor ül össze ugyanis az OECD miniszteri tanácsa, hogy döntsön a bővítésről.

A szervezeti tagság az állam megbízhatóságát jelzi – magyarázta Biró Rozália. Befektetőket vonz az országba, s olcsóbban kaphat hitelt. Társult tagként Románia az OECD 12 szakbizottságában vesz részt, és meghívták további 35-be. A szervezet több tucatnyi jogi szabályozását már beépítette saját jogrendszerébe. Szükséges azonban – amint a főtitkár is rámutatott – a továbbtanuló vagy dolgozó fiatalok arányának növelése (Romániában ennek a korosztálynak az egyötöde nem is dolgozik, nem is tanul, az EU-s átlag viszont kb. 15 százalék) és főként a fenntartható fejlődést szolgáló intézkedések gyakorlatba ültetése. Megvan ennek a jogi kerete, és évek óta létezik a kormányfőtitkár alárendeltségében külön részleg erre, amely a minden minisztériumban meglévő, ezzel foglalkozó osztályokat koordinálja, ám a gyakorlatban semmi sem látszik a szemléletváltásból. Két kivétel mégis van, az egyik az innováció, a másik az informatikai és technológiai szektor. Túl nagy a szegénység is (minden ötödik romániai a létminimumon tengődik), és nem jellemző a felelős, környezettudatos élelmiszer-fogyasztás sem. Ezek megváltoztatásához társadalmi szemléletváltás szükséges.

2020.02.28
Galéria
A képviselőház külügyi bizottságának elnöke, Biro Rozália
Biró Rozália a romániai parlamenti küldöttség vezetőjeként tárgyalt Angel Gurria OECD-főtitkárral (középen)
Kulcsszavak: