Egyházi épületben alakul közösségi tér Csokalyon

Decemberben a Csokalyi Református Egyházközség több fontos esemény helyszíne volt. Ezek közül kettőről számolunk be ezúttal.

Teremsport-eszközökre pályáztak sikerrel

Már évek óta hagyománya van az asztalitenisznek Csokalyon. Így telente, amikor hamarabb sötétedik, a fiatalok, de még a felnőttek egy része is a televíziózás vagy az internetezés helyett hasznosabb elfoglaltságot választ. Az érmelléki faluban izgalommal teli estéken pattogtatják a fehér labdát, alapos felkészülés zajlik, minden évben megrendezik a helybeli asztalitenisz-versenyt.

Tokár Sándor, a helyi református gyülekezet lelkipásztora is felismerte ennek a hagyománynak a fontosságát, hisz az elhalóban levő emberi kapcsolatok gyámolítása, a sportolás fokozottan szükségszerűvé vált az utóbbi évtizedekben. Megragadva az adandó alkalmat, az elmúlt év végén a Bethlen Gábor Alapnál pályáztak sporteszközök vásárlására. Ifjúsági és cserkészegyesületek, valamint egyházi közösségek számára volt kiírva a pályázat, a maximálisan kérhető összeg egymillió forint volt. A csokalyi református közösség 500 ezer forintot kapott a helyi ifjúsági rendezvények eszköztárának a bővítésére. Ebből sikerült vásárolniuk egy pingpongasztalt, egy csocsóasztalt és egy darts-szekrényt, valamint egy léghoki-asztalt.

A december 7-i átadást türelmetlenül várták kicsik és nagyok. Tokár tiszteletes, látva lelkesedésüket, már egy héttel korábban engedélyezett egy „eszköztesztelő” délutánt. A Fényes Elek Közösségi Házban kaptak helyet a sportszerek, használatuk ingyenes bárki számára. A december 7-i versenyre húszan neveztek be, a vándorserleget Szabó Csaba vihette haza. A negyedik X felé lépkedő asztaliteniszező évek óta a legeredményesebb a helyi versenyen, a fiataloknak nem sok esélyük volt eddig vele szemben.

 

Az „összefogás épülete” külsőleg is megújult

A Fényes Elek Közösségi Ház a Papp-Szász család anyagi támogatásával egyházi iskolának épült az 1880-as években; a csokalyiak emeletes iskolaként emlegetik. 1948-ban államosították az épületet, s tanintézetként működött a továbbiakban is. Az egyházközség visszaigényelte az ingatlant, 2013-ban birtokba is vette. Az épület állaga az évek során leromlott; ahogyan Tokár Sándor tiszteletes megjegyezte: a kommunisták kisajátítani tudtak, de aztán mindent hagytak amortizálódni.

2015–2016-ban egy belső átalakítás után egybenyitották a két osztálytermet. Az így nyert jókora belső tér immár alkalmassá vált közösségi, családi rendezvények megtartására. A benti falakat újravakolták, festették, központi fűtést szereltek be. Egy évvel később a Bethlen Gábor Alap és a székelyhídi önkormányzat támogatásával tetőjavításba fogtak. A szarufák, gerendák ellenálltak az idő múlásának, viszont az új cserepek alá új lécezet került. Ez 32 ezer lejbe került. 2017-ben, bár szünetelt az ingatlan további rendbetétele, mégsem ültek tétlenül, a templomkertben levő emlékművet javították meg. Tavaly a helyi önkormányzat és a megyei tanács hathatós támogatásának köszönhetően új köntösbe öltözött a hajdani iskola: 500 négyzetméter falfelületre került vakolat. A munkálat értéke meghaladta az 55 ezer lejt. Az emeleten lakrészek találhatók, azokat is szeretnék a jövőben felújítani. De mindenekelőtt egy konyhát csatolnának a már meglévő épülethez. Ahhoz, hogy mindennel elkészüljenek, további 150 ezer lejre van szükség – sorolta a tiszteletes.

Advent harmadik vasárnapján hálaadó istentiszteletet tartottak az egykori iskolaépület külső felújításáért. Igei üzenettel Csűry István királyhágómelléki református püspök szolgált; a 146. zsoltárból véve az alapigét a kegyelemmel, irgalommal teljes isteni szeretetről szólt. Ez olyan kincs, amelyre jövendőt lehet építeni, s amely elég ok arra, hogy boldogok legyünk, még akkor is, ha életünkben vannak nehéz pillanatok. Az épületet elorozták, rommá tették, de most boldogok lehetünk, mert sikerült visszaszerezni és felújítani a gyülekezet számára. Isten szeretete nem elmélet csupán, hanem a gyakorlatban is láthatóvá válik az ő hűsége – összegezhető a püspök üzenete.

Tokár Sándor házigazda tiszteletes köszönetet mondott a segítőknek, a Bihar Megyei Tanácsnak, a székelyhídi városvezetésnek, amelyben az alpolgármesteri tisztséget a gyülekezet presbitere, Csuka József látja el. Az ünnepi alkalmon ugyancsak jelen levő Szabó Ödön parlamenti képviselő úgy vélekedett, hogy ez az eredmény az egyház, a közösség és az RMDSZ összefogásának kiteljesedése. „Így vált az összefogás épületévé ez az egyházi ingatlan” – fogalmazott.

Két helyi fiatal, Papp Tilda és Szabó Attila szavalata után a vendégeket s a gyülekezet tagjait a felavatott épületben felszolgált ebédre invitálták. A finom étkek elfogyasztása előtt Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere köszöntőjében dicsérte a politikumnak és az egyháznak a közösség érdekében való összefogását: „Mindez bizonyítja, hogy kitartó munkával tudunk eredményt elérni. De itt nem állunk meg, egy vezetőnek mindig többre kell törekednie”.

2020.03.02
Galéria
Tokár Sándor és Csűry István kézfogással köszönti a templomból távozókat
Az egykori egyházi iskola
2) Az egykori egyházi iskola A meghívottak soraiban Gavrucza Tibor ny. esperes, Hegyessy Zsolt városmenedzser, Csuka József alpolgármester, Szabó Ödön képviselő és Béres Csaba polgármester
Jóleső testmozgás és szórakozás is az asztalitenisz
A legkisebbek a csocsóasztallal barátkoztak