Száznál több istenes vers az ünnep küszöbén

Az adventi időszakot, az ünnepvárást elsősorban az egyházak igyekeznek szebbé, tartalmasabbá, meghittebbé tenni. Margitta rendszerváltás utáni első kulturális civil szervezete, a Horváth János Társaság úgy gondolta, „besegít” a programszervezésbe. Az istenes versek körzeti szavalóversenyét 2010-ben szervezték meg először a római katolikus kistemplomban, tavaly pedig már a tizedik vetélkedőt tartották meg.

A szervezőket kettős cél vezérelte: szebbé, tartalmasabbá tenni az ünnepvárást és népszerűsíteni az istenes verseket. Az előadók ezeket ugyanis elhanyagolták egy kicsit, szavalóversenyeken alig találkozunk velük, pedig költőink nagyon sok szép istenes verset írtak. A versenykiírás szerint bárki jelentkezhetett unokától nagyszülőig, egyetlen kitétel az volt, hogy istenes verset kell szavalnia. A meghívást először mérsékelt érdeklődés követte a szavalók részéről, de a hallgatóság megtöltötte a templom padjait. Három korcsoportra osztották a jelentkezőket. A legkisebbek előadásuk bájával, az idősebbek pedig jól kivitelezett szavalatukkal nagy sikert arattak.

Híre ment az adventi szavalóversenynek, így a következő évben már megduplázódott a jelentkezők és a hallgatóság száma. A HJT elnöke, az esemény főszervezője, Szőke Ferenc úgy döntött, a verseny helyszíne évenként váltakozzék a katolikus és a református templom között. Az egyházak készséggel igent mondtak a házigazdai felkérésre, és mind a szavalók, mind a hallgatóság száma évről évre nőtt. Tavalyelőtt a katolikus kistemplomban már pótszékeket kellett bevinni, mert a padokban lévő ülőhelyek kevésnek bizonyultak.

Mivel körzeti versenyről van szó, az évek során a környékbeli településekről is érkeztek tehetséges versmondók: Érbogyoszlóból, Érszőlősről, Berettyószéplakról, Magyarkécről, Micskéről, Monospetriből és Tótiból. A legtehetségesebbek oklevelet és könyvvásárlási utalványt kaptak, melyet a város magyar könyvüzletében ízlésük szerinti kötetekre válthattak be. A jutalmakat a Bihar Megyei Tanácstól és a Communitas Alapítványtól pályázati úton nyert összegből finanszírozták a szervezők. Szinte minden évben különdíjakat is átadhattak, ezeket az RMDSZ, a polgármester vagy önkormányzati képviselők ajánlották fel. Ezáltal egyetlen tehetséges szavaló sem maradt ki a jutalmazásból. A gyönyörű versek meghallgatásával pedig végeredményben mindenki nyert.

Tavaly már majdnem 80 jelentkező volt, és valószínűsíthető volt, hogy a jubileumi, tizedik alkalomra ez a szám még nagyobb lesz. A szervezők ezt a rendezvényt szerették volna az eddigieknél is emlékezetesebbé tenni, ezért a főszervező pályázatot nyújtott be a Bethlen Gábor Alaphoz. A program elnyerte a kuratórium tetszését, és a magyar kormány lett az esemény főtámogatója. Ezenkívül a megyei tanács és a Communitas Alapítvány is hozzájárult a költségekhez. A szavalásra jelentkezők száma végül meghaladta a 100 főt, így a jubileumi versenyen több mint 100 gyönyörű istenes vers hangzott el. Bővítették a meghívott települések körét, így az állandó résztvevőkön túl Érmihályfalva és Székelyhíd is küldött versmondókat. Az előválogatást mindegyik település maga végezte el.

A döntő helyszíne tavaly decemberben a református templom volt, és ezúttal is zsúfolásig megtelt. A legfiatalabb versenyzők előkészítő osztályosok voltak, a legidősebbek 50-60 éven felüliek. A főszervező köszöntő és köszönő szavai után Kovács Gyula református lelkipásztor és Tóth Attila Levente római katolikus plébános is üdvözölte a résztvevőket. A plébános úr a zsűrizés feladatát is vállalta. A versmondók hat korcsoportban mérettettek meg: előkészítősök és I. osztályosok, II. és III. osztályosok, V. osztályosok, VI. osztályosok, VIII. osztályosok, középiskolások és iskolán túliak. Tapasztalt tanárokból, illetve színjátszókból álló külön-külön zsűri bírálta el teljesítményüket.

Nagyon sok jó szavalat hangzott el, a visszatérő előadóknál nyomon követhető volt a fejlődés. A szoros eredmények miatt több megosztott díjat, illetve különdíjakat is kiosztottak a szervezők. A főtámogatónak köszönhetően idén ezt megengedhették maguknak, sőt azt is, hogy teljesítményétől és korcsoportjától függetlenül minden versenyző kapjon egy édességet és írószert tartalmazó karácsonyi ajándékcsomagot. A jók közül a legjobbak pedig az eddiginél nagyobb értékű könyvvásárlási utalványt kaptak. A legnagyobb jutalom azonban az a meghitt ünnepváró hangulat volt, amit a gyönyörű és jól előadott istenes versek keltettek. Az istenes versek szavalóversenye már egy évtizede ad tartalmas ünnepvárást egyazon időben három generáció számára.

 

2020.03.02
Galéria
Megtelt az istenháza a jubileumi versünnepre
Csillogó szemű szavaló
Az I–III. osztályosok
Ötödikesek és idősebbek
2018-ban is telt ház volt