Egy évtizede teszik szebbé az adventet

Margittán egy évtizedes hagyománya van annak, hogy advent időszakában a Margittai Ifjak Köre (MIK) az RMDSZ helyi szervezetével együtt megrendezi az egyházi kórusok ökumenikus találkozóját.

A kórustalálkozó ötlete Botos Sándor akkori MIK-elnök és Demián Zsolt alapító tag egyik beszélgetésén vetődött fel. Azon tanakodtak, miként lehetne egy olyan programot szervezni, mely bizonyítja, hogy a fiataloknak nemcsak a bulizáson és szórakozáson jár az eszük, hanem tartalmas, több korosztályt érintő rendezvényeken is helytállnak. A lehetőségek latolgatása közben az ökumenikus adventi kórustalálkozóra esett a választás.

Margitta valamennyi felekezetének énekkarait meghívták az első találkozóra, és nagy részük igennel válaszolt. A vártnál nagyobb érdeklődés mutatkozott, hiszen majdnem telt ház előtt énekelhették el a kórusok a gyönyörű karácsonyi énekeket. A sikeren felbuzdulva a főszervezők és ötletgazdák úgy döntöttek, hagyományt teremtenek a rendezvénynek. Ez sikerült, hiszen az elmúlt évtizedben minden adventkor megrendezték, méghozzá felfelé ívelő sikerrel. A találkozó azokban az években sem maradt el, amikor a művelődési házat renoválták, mivel találtak más alkalmas helyszínt. Igényelte a közönség az ünnepre hangolódásnak ezt a formáját, ezért az új helyszín is megtelt hallgatósággal.

Az idei jubileumi alkalomra a szervezők társszervezőnek bevonták a Horváth János Társaságot, így az pályázati úton finanszírozta a kórusok tagjainak fellépés utáni finom vacsoráját. Négy énekkar tett eleget a meghívásnak: a helybeli református és katolikus, a magyarkéci református kórus, továbbá a szintén margittai Mi-Kis Kórusunk. Utóbbi nem kimondottan egyházi kar, de repertoárjában vannak az adventi időszakhoz illő énekek. Az ünnepvárás hangulatát az énekek mellett a színpadon feldíszített karácsonyfa is fokozta. A hivatalosságok részéről az RMDSZ megyei szervezetének ügyvezető elnöke, Szabó Ödön, Magyarországról pedig az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatáskezelő főigazgató-helyettese, Kovács-Pifka Péter, továbbá Pocsaly Zoltán polgármester, Árkosi Antal városi RMDSZ-elnök, valamint az egyházak, civil szervezetek és intézmények vezetői tisztelték meg jelenlétükkel az eseményt. A műsorvezető Szűcs Andrea rövid felvezetője után a meghívottak köszöntői következtek. Gratuláltak a fiataloknak, amiért ilyen színvonalas, három korosztályt magához láncoló programot szerveznek immár egy évtizede. A kórusok valamennyien a maximumot adták, igazi ünnepváró hangulatot keltettek, és ezt a közönség vastapssal honorálta. Szabó Ödön leginkább annak örült, hogy a MI-Kis Kórusunkban éneklő gyerekei is bekapcsolódtak a rendezvénybe, ők további tíz év zálogát képezhetik. Kovács Pifka-Péter a karéneklés közösségépítő erejét emelte ki beszédében.

A fellépések után az ötletgazdák oklevelet adtak át a kórusvezetőknek, majd az énekkarok és a közönség egy maxi kórust alkotva közösen elénekelte a klasszikus és örökzöld Mennyből az angyalt.

A belépés ingyenes volt, de egy gyermek gyógykezelésére pénzadományt gyűjtöttek a kihelyezett urnába. Ezáltal a közönség lelkileg feltöltődve és az adakozás nemes örömével távozhatott a művelődési házból.

 

2020.03.02
Galéria
Együtt énekelték a Mennyből az angyalt
A magyarkéci református kórus
A margittai katolikus énekkar
Margittai reformátusok
A Mi-Kis Kórusunk
Oklevelek átadása
Telt ház volt