A bizonyságtevő énekes Nagyváradon járt

A Nagyváradi Hit Gyülekezetének meghívására az Oradea Shopping City Ambasador nagytermében koncertezett Oláh Gergő, a magyarországi 2012-es X-Faktor tehetségkutató verseny győztese. Vallott lapunknak hitéről, családjáról, pályafutásáról.

– Miért éppen egy keresztény gyülekezethez jött el koncertezni Nagyváradra?

– Ez a város nem ismeretlen számomra, már háromszor léptem fel itt. Ezúttal a helyi Hit Gyülekezete pásztora, Szűcs István meghívására érkeztem a salgótarjáni gyülekezet lelkipásztorával, Illés Kornéllal együtt. Egy kétnapos regionális keresztény konferencián vettünk részt, első este nagyszerű, értő közönség előtt énekeltem, másnap pedig a két istentiszteleti alkalmon Illés Kornél hirdette az igét.

– Hogyan került kapcsolatba ezzel a közösséggel?

– Nem titkolom senki előtt, a Hit Gyülekezetének tagja vagyok. Szüleim is ebben a közösségben élik meg hitüket, így már gyermekként hallottam az igét, erkölcsi-szellemi nevelésben részesültem. Tinédzserkorban én is megéltem a lázadás, az önmagam keresésének időszakát, de ez soha nem nyilvánult meg szélsőséges módon. Aztán már húszéves korom előtt elfogadtam Jézus Krisztust személyes megváltómnak, azóta igyekszek eszerint élni.

– Hogyan került kapcsolatba a zenével, illetve az X-Faktor-beli siker mennyire változtatta meg addigi életét?

– Akkor vegyük sorba. Már kisgyermekként énekelgettem óvodai, iskolai ünnepségeken. Viszonylag hamar felismerték, hogy jó hangú gyerek vagyok. Itt szeretném megjegyezni, hogy mennyire fontos idejében meglátni a tehetséget a fiatalokban. Támogatni, egyengetni kell az útjukat, mert különben elkallódnak. Ez nemcsak a pedagógusok, hanem a szülők feladata is. Nősülésem után nehéz körülmények között éltünk feleségemmel, gyakorta még a mindennapi kenyér előteremtése is bizonytalan volt. Minden munkát elvállaltam, ami csak akadt. Édesapám, amikor látta, hogy épp betont keverek, odajött hozzám, biztatott, hogy fiam, ez nem a te sorsod, Isten másmilyen jövőt szánt neked. Ez megragadt bennem, a Teremtő ígéreteihez foggal-körömmel ragaszkodtam még a kilátástalan helyzetekben is. Az Ő válasza soha nem késik, csak mi vagyunk türelmetlenek. Ha előbb jött volna a siker, akkor talán nem lettem volna elég erős ahhoz, hogy feldolgozzam, de Isten jobban tudja, mikor minek van itt az ideje. De térjünk vissza a kérdéshez. Felléptem kisebb-nagyobb versenyeken, többet közülük meg is nyertem. Közben táncolni is tanultam. Jelentkezésem az X-Faktorba egy külön sztori, hisz valójában eszem ágában sem volt, hogy oda menjek. Egy előző énekverseny szervezői neveztek be tudtomon kívül mondván, hogy Gergő, neked ott a helyed. És a várt csoda beteljesedett, megnyertem a dalversenyt. A kérdés második felére válaszolva elmondhatom, hogy nagyban megváltoztatta az életemet mindez, de szerencsére jó értelemben. Az első interjúk során többnyire csak egyszavas válaszokra voltam képes, ma pedig be nem áll a szám, főként, ha Jézusról, a szeretetről kell bizonyságot tennem. A sztárság nem az, ami kívülről látszik, nagyon sok a kiégett, félrecsúszott kolléga. Nagy „bukta” lett volna az életem hit nélkül. Feleségemmel négy gyermeket nevelünk, a legkisebb mindössze egyéves. 2012-től Budapesten éltünk, nemrég költöztünk vissza Salgótarjánba, ott saját házat vásároltunk.

– Mit jelent az Ön számára Salgótarján?

– Mire ezek a sorok megjelennek, már látható lesz a legújabb videoklipem, ami Salgótarjánról készült, abban minden benne van. A klip ötletgazdája Illés Kornél pásztor, velem énekel benne a szintén salgótarjáni Szolnoki Péter, a Bon Bon együttes tagja.

– A zenénél maradva, együttest alakított Roma Soul névvel. Ez egyfajta zenei irányváltást is jelent?

– Ezzel a formációval szeretnénk kilógni a sorból, nem a tizenkettő egy tucat elv mentén haladni. Visszanyúlunk az archaikus cigányzenéhez, amihez mai, modern könnyűzenei elemek társulnak. Már a zenekari tagok nemzetiségi összetétele is egyfajta üzenet a részünkről, roma és magyar emberek teremtik a jót, fogalmazzák meg közös üzenetüket.

– Hitét megélő keresztényként mennyire disztingvál a fellépések elfogadásakor, vagy bármi jöhet?

– Mindig a célt tartom kiindulópontnak, ez pedig nem más, mint kedvére tenni annak, akitől kaptam a talentumot. Isten felé imádással fordulok, az embereknek pedig róla teszek bizonyságot. Hiszem, hogy a zene Istentől származó, örökké létező, ezért tisztán, hálával kell viszonyulni e kivételes ajándékhoz. Ebből kiindulva nem fogadok el bármilyen felkérést, diszkókba például nem járok. 2013-ban az a megtiszteltetés ért, hogy a Madách Színház igazgatója, Szirtes Tamás felajánlotta, hogy a Jézus Krisztus szupersztár című produkcióban rám szabja Heródes szerepét. Mondanom sem kell, mekkora megtiszteltetésnek számított ez a frissen nyert X-Faktor-győztesnek. A szöveg java része Jézus-gyalázás volt, ezért nagyrabecsülésemről biztosítva az igazgató urat, visszautasítottam a felkínált lehetőséget.

– Újabban több alkalommal fellépett az Ez az a nap elnevezésű, több felekezetből érkező, modern egyházzenei formációkkal. Sokan különbözőképpen vélekednek erről a „keveredésről”…

– A központban Jézus Krisztus dicsőítése, megváltó kegyelmének hirdetése áll. Ha ez az üzenet több ezer fiatalhoz eljut, akkor már megérte.

 

2020.03.02
Galéria
Nem szállt a fejébe a siker
Oláh Gergő
Jó hangulat a váradi koncerten
Kulcsszavak: