Vállalkozások dolgát nehezítő új szabály lépett életbe

Törvényi változásra is felhívta a figyelmet KIREI MELINDA nagyváradi önkormányzati képviselő, RMDSZ-es frakcióvezető, aki az önkormányzat igazgatóságainak jelentéseit is kommentálta.

Érvénybe lépett a 2019/129-es törvény, melynek értelmében a cégek ügyvezetőinek az éves pénzügyi jelentések elfogadásától számított 15 napon belül vagy bármilyen változás esetén jelenteniük kell a kterületileg illetékes cégbíróságnál a cégek nyereségének valós kedvezményezettjeit. Kirei Melinda nagyváradi RMDSZ-es helyi tanácsos, frakcióvezető tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy ő is azzal szembesült kedden a Bihar Megyei Cégbíróságon, hogy egyrészt a formanyomtatványt csak a cégbíróság alkalmazottainak jelenlétében lehet kitölteni, másrészt pedig szükség van a nyereség kedvezményezettjeinek személyi igazolványára, illetve elengedő a fénymásolat is, melyen szerepel az „Eredetivel megegyezik” (Conform cu originalul) megjegyzés és a tulajdonos aláírása.

Bihar megyében az összes cégnek Nagyváradra kell jönnie, figyelmeztetett Kirei Melinda, aki szerint a cégeket nem értesítették a törvényi változásokról, ezért tartja fontosnak felhívni a figyelmet erre a kötelezettségre. Ugyanakkor politikai hovatartozástól függetlenül kéri a Bihar megyei képviselőket és szenátorokat, módosítsák a jogszabályt olyan értelemben, hogy tegyék lehetővé a vonatkozó nyilatkozat on-line feltöltését vagy akár postázását, vagy szabjanak meg egy nyereséghatárt, amely alatt nem kötelező ezt benyújtani.

A nagyváradi önkormányzat igazgatóságainak éves jelentéseiről is kritikát fogalmazott meg a frakcióvezető. Többek között nehezményezte, hogy a tanács 1600 határozata közül csak 780-at töltöttek fel a polgármesteri hivatal www.oradea.ro honlapjára. Ezek közül 68 határozat (9 százalék) vonatkozik műszaki-gazdasági dokumentumok változásaira, s közülük mindössze 26 első módosítása valamilyen dokumentációnak. Kolozsváron ez az arány négy százalék, s szerepelnek benne olyan információk is, amelyek a váradi határozatokban nem.

A polgármesteri hivatal alapítványai és egyesületei egyre több pénzt kapnak, a 2016-os 3,6 millió lejjel szemben 2020-ra 14,8 millió lejt különítettek el erre a célra. Ez azért aggályos, mert az összegek elköltéséhez nem szükséges a közbeszerzés, és a Számvevőszék sem vizsgálja azt.

A frakcióvezető a fakivágásokra is kitért, és azt is szóvá tette, hogy 2019-ben több olyan váradi utcát is javítani kellett, amelyek javítását 2018-ban is elvégezték. Az ingatlankezelő igazgatóság jelentése kapcsán azt kifogásolta, hogy abban nem szerepelt, miért maradtak el egyes munkálatok, amelyekről tanácsi határozatokban döntöttek, ilyen például a Szacsvay iskola felújítása, melyről még 2018-ban született határozat.

2020.03.03
Galéria