Tisztújítás a megyei orvoskamaránál

Március 6–7-én tartják az első fordulót a Bihar Megyei Orvoskamara vezetőinek megválasztására.

Az elmúlt négy évben a következők összetételű volt a vezetőség: Carmen Pantiş elnök, Cornel Grozescu (Adrian Traian Duşe helyett 2018-tól), Ritli László, Şerban Bembea alelnökök és Eva Monica Vajda főtitkár. Munkájukat további tizennégy szakorvos segítette a 19 fős megyei tanácsban.

A kamarának Biharban 2232 tagja van, közülük 1692 főorvos és szakorvos, továbbá 350-nél több rezidens orvos. A testület egyebek mellett képzéssel, továbbképzéssel, tudományos konferenciák, külföldi kapcsolattartás szervezésével, jogi és etikai kérdésekkel, műhiba-panaszok kivizsgálásával foglalkozik. Különféle szakmai bizonylatokat ad ki, illetve engedélyt a külföldi munkavállaláshoz. Utóbbiból 102-t adott ki az elmúlt négy évben, közel másfélszer kevesebbet, mint a hazai orvosi állások betöltéséhez szükséges igazolásokból – derül ki a kamara szerkesztőségünköz eljuttatott közleményéből. A négyéves mandátum alatt a testület fegyelmi bizottsága 50 határozatot hozott: 39-ben a bepanaszolt orvos megbüntetését elutasították, 5 esetben megkésettnek minősítették a panaszt, kettőt nem a saját hatáskörükbe tartozónak, egyet pedig a törvényes előírásoknak nem megfelelőnek. Egy megrovást adtak ki, két panaszt pedig a Legfőbb Fegyelmi Bizottságnak továbbítottak, mert a megyei kamara vezetőségi tagjait érintették.

Az újonnan felálló kamarai tanács 19-ről 21 tagúra bővül, és 40-en pályáznak a helyekre. Megválasztják a Bihar megyei testületet az Országos Orvoskamarában reprezentáló 11 személyt is (24 jelentkezőből), illetve a háromtagú cenzori bizottságot (erre 3-an jelentkeztek). Március 6-án és 7-én reggel 8-tól este 8-ig voksolhatnak a szavazati joggal rendelkező kamarai tagok Nagyváradon, a Mărăşeşti utca 19. szám alatti székházban. Ha a részvételi arány nem éri el a kétharmadot, akkor március 18–19-én második fordulót is rendeznek.

2020.03.05
Galéria