Forradalmi forgatag

Az Ovisuli Egyesület a Napraforgó Alkotótáborokkal, az Összefogás Nagyváradért Egyesülettel és a Diákokért Egyesülettel közösen, partnerségben a Szigligeti Színház Lilliput Társulatával és a Fan Ice cukrászdával családi programokkal és édességekkel készül az 1848-as forradalom méltó megünneplésére Nagyváradon.

Helyszín: Városi Művelődési Ház Florica Ungur terme (volt Arlus). Részletes program:

Március 14., szombat:

16–17 óra: 3 színű próbatétel – kézműves foglalkozások forradalmi nyereményekkel. A foglalkozásokat Kuzsma Andrea, Nagy Pető Réka, Garnai Tímea óvónők és Koncz Ágota tanítónő vezetik. Ezzel párhuzamosan kokárdavarrásra is sor kerül. Az RMDSZ Nőszervezet a kokárdák készítését és elkészίtési módjának tanítását vállalta el

17–18 óra: a szabadságharc eseményeinek megelevenítése: közös éneklés, verselés a 3 színű próbatételen részt vevő gyerekekkel, a szülők, nagyszülők bevonásával. Közreműködik Varkucs Róbert tanár és Herman Ferenc színművész.

18 óra: Arany János: Toldi – a Szigligeti Színház Lilliput Társulatának előadása.

A délután folyamán kávéházi hangulatot teremtenek: lesz kávé, üditő, víz, és a helyszínen meg lehet vásárolni a Deák-tortát és a Kossuth-kifli

A rendezvény végén minden gyermek fáklyát kap, amellyel a vasárnapi fáklyás felvonuláson vehet részt

A rendezvény megvalósításában még közreműködnek: Ciavoi Létai Andrea, Herman Noémi, Pető Dalma, Vad Enikő, Garnai Sándor, Perecz-Simó Annamária.

 

Deák-torta és Kossuth-kifli a március 15-i hétvégén

Március 15. hétvégéjén (péntektől vasárnapig) alkalomhoz illő süteményekkel készül a Fan Ice cukrászda kedvezményes áron. A Deák-torta és a Kossuth-kifli mellé a vevők egy-egy marcipánkokárdát kapnak ajándékba. A sütemények kedvezményes ára 5,90 lej.

Ötletgazdák, kezdeményezők: Pető Dalma önkormányzati képviselő és Ludescher Gabriella vállalkozó.

Deák Ferenc tortája: Deák Ferenc, a haza bölcse 15 éven át lakott a XIX. század egyik leghíresebb pesti szállójában, az Angol Királynőben. Az étteremben mindent kedvére elkészítettek, ide tartozott a Deák-torta is. Az egykor a tiszteletére készített ételek közül ma is népszerű ez a kávékrémmel töltött, mandulás tésztával készülő desszert.

Kossuth-kifli: A legenda szerint a félhold alakú, könnyű teasütemény Kossuth Lajos egyik nagy kedvence volt, Palugyay Jakab cukrászmester pozsonyi, Vasforrás nevű vendéglőjében fogyasztotta. Palugyay 1848-ban nevezte el süteményét Kossuth-kiflinek. Többféle recept ismert, Kossuth állítólag a mandulás változatot szerette a legjobban.

2020.03.09
Galéria