Betiltották a tömegrendezvényeket

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében a rendkívüli helyzetről naponta többször hivatalosan tájékoztató Stratégiai Kommunikációs Csoport hétfő délelőtti közleményében a légi járatok korlátozását adta hírül. Vasárnap bejelentették, hogy az 1000 főnél nagyobb részvételűre tervezett rendezvényeket betiltják.

A Különleges Vészhelyzetek Országos Bizottsága március 9-én, hétfőn déltől leállította a légi járatokat Románia és a vírusfertőzés gócpontjaiként számon tartott Olaszország, Kína, Irán és Dél-Korea között. A máshonnan érkező vagy másfelé tartó, de a fenti országokban leszálló járatok román utasait értesíteniük kell a légi társaságoknak, hogy hazatértük után el fogják őket különíteni. A Romániába tartó járatokra pedig csak román állampolgárokat engedhetnek felszállni a jelzett országokban.

A fenti négy országból bármilyen közlekedési eszközzel érkező külföldieket szintén el fogják különíteni a Romániába való belépésük után. A közúti és vízi teherszállításra ugyancsak vasárnap bevezetett korlátozások alól csak a 3,5 tonnánál nehezebb gépjárművek képeznek kivételt.

Ugyancsak vasárnap, március 8. óta tilos országszerte 1000 fősnél nagyobb rendezvény szervezése akár a szabadban, akár beltérben. Nincs halasztás vagy kivétel. Ennél kisebb rendezvények megtartását feltétlenül engedélyeznie kell a helyileg illetékes Közegészségügyi Igazgatóságnak. A kórházakban látogatási tilalmat rendeltek el, és az orvostanhallgatók kórházi gyakorlatát is felfügesztették.

A magyar közösséget közvetlenül érinti a tömegrendezvények betiltása, hiszen minden magyarlakta településen készülnek március 15. megünneplésére. Az RMDSZ országos elnöksége kora délután közleményben tudatta, hogy nem tartják meg az ünnepségeket. „A hatóságok szigorítását és a közegészségügyi helyzetet figyelembe véve nem szervezzük meg idén március 15-i tömeges köztéri megemlékezéseinket. A legfontosabb az, hogy a közösség tagjai biztonságban legyenek, egészségüket ne veszélyeztesse semmi. Éppen ezért azt javasoljuk a magyaroknak, hogy március 15. alkalmából egyénileg vagy kis csoportokban helyezzék el koszorúikat a megemlékező helyeken, így tesznek helyi és országos vezetőink is. A koszorúzási időpontokat és annak feltételeit a helyi szervezők fogják bejelenteni. Arra kérünk mindenkit, hogy tartsa be a közegészségügyi előírásokat!” – áll a közleményben.

A nagyváradi önkormányzat rendezvényszervező cége már lemondta a 15-én este 8-ra meghirdetett Nagy Feró-koncertet. A Regina Maria Színház pedig délután tudatta közleményében, hogy elővigyázatossági okokból erre a hétre az össze előadása elmarad. A jegyek későbbi időpontban lesznek felhasználhatók.

A szigorú hatósági intézkedések egyelőre március 31-ig vannak érvényben, de nincs kizárva a meghosszabbításuk. A kormány fontolgatja a tanítási szünet elrendelését is a húsvéti vakáció végéig.

Romániában egyébként hétfőig 15 koronavírus-fertőzést állapítottak meg, közülük öt ember már gyógyultan távozott a kórházból, a bukaresti, temesvári, kolozsvári, craiovai és konstancai egészségügyi intézményekben kezelt többi fertőzött állapota stabil, egyeseké javult. További 27 személyt tartanak kórházi karanténban, de még nem mutatták ki szervezetükben a fertőzést, és 11 198 személy van otthoni elszigeteltségben, orvosi megfigyelés alatt.

2020.03.09
Galéria