Egyetemek, művelődési intézmények zárják be kapuikat, elmarad a közvita is

A koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében Bihar megyében a kulturális rendezvényeket sem tartják meg. A felsőoktatási intézmények közül egyre több dönt az on-line tanítási forma mellett.

A Nagyváradi Állami Filharmónia szerda délelőtti szokásos sajtótájékoztatóját is lemondta, és közleményben tudatta, hogy egyelőre március 22-ig nem lesznek koncertek. A Regina Maria Színház a hónap végéig nem tartja meg az előadásokat. A Szigligeti Színházban is elmaradnak mind a nagyszínpadi, mind a stúdióelőadások, a megváltott jegyek későbbi időpontban felhasználhatók. Elmarad a Valahol Európában c. musicalre meghirdetett szereplőválogatás is, és a Tanoda is felfüggeszti tevékenységét.

A Gheorghe Şincai Megyei Könyvtárban csak a meghatározott olvasnivalóért jelentkező könyvbarátokat fogadják, illetve a könyveket visszavivőket, az olvasóterem zárva lesz, és egyéb rendezvényt sem tartanak.

A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem arról értesítette hallgatóit, hogy egyelőre március 22-ig felfüggeszti a szemtől szembeni oktatást, és on-line rendszerben szervezi meg a tanítást. Amire így nem lesz lehetősét, azt be fogják pótolni. Nem lesznek konferenciák, workshopok, könyvbemutatók, tanulmányutak stb. sem. Hasonló intézkedések meghozatalát várja el az itteni felsőoktatási intézményektől a Nagyváradi Magyar Diákszövetség (NMD). Itt az állami egyetem orvosi karán már beszüntették a közvetlen kontaktos tanítást, akárcsak a marosvásárhelyi egyetem orvosi, gyógyszerészeti és fogorvosi karán. A Partiumi Keresztény Egyetem vezetősége egyelőre az egyéb rendezvényeket mondta le, és így tett a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári, csíkszeredai és marosvásárhelyi kirendeltsége is.

Bihar megyében továbbra sem tartanak nyilván COVID-19 vírussal fertőzött beteget – ezt a Közegészségügyi Igazgatóság tájékoztatója közölte szerda délután. Ennek ellenére még a rendőrség is óvatos: március végéig nem tartanak fogadóórát a megyei főkapitányságon, illetve a többi városi kapitányságokon sem. A panaszokat, értesítéseket postán vagy elektronikus úton juttassák el a rendőri szervekhez a következő címeken: mailto:cabinet@bh.politiaromana.ro; https://bh.politiaromana.ro/ro/contact; https://bh.politiaromana.ro/ro/utile.

Nagyvárad polgármesteri hivatalának kapóra jött a megelőző intézkedések szigorítása: lemondta ugyanis a belvárosra vonatkozó városrendezési tervről csütörtök délutánra meghirdetett közvitát. A közlemény szerint egy későbbi időpontban megtartják ezt. A dokumentumban foglaltakkal elégedetlen váradiaknak tehát várniuk kell, amíg elmondhatják véleményüket, s a mostanra szervezett mozgósítást újra meg kell majd ismételni.

A megyeszékhely Helyi Közszállítási Vállalata viszont azt közölte, hogy – a kényszervakáció miatt – ritkítja a járatait.

2020.03.11
Galéria