Március 15. családi körben

Romániában és az Európai Unióban lévő rendkívüli állapotok miatt a hét elején az RMDSZ országos, megyei és helyi szervezetei úgy döntöttek, hogy nem szervezik meg tömegrendezvényeiket.

Az elmúlt napokban intézményesített formában egyeztettük az illetékes hatóságokkal a hagyományos március 15-ei ünnepi megemlékezésünk kereteit. A következő fontos információkat szeretnénk átadni minden nagyváradi és Bihar megyei magyarnak:

1) Nem kerül sor a központi, nagyváradi ünnepségre a Szacsvay-szobornál. Arra kérünk minden vidéki magyar embert, aki készült a rendezvényre, hogy ne induljon útnak.

2) Nem szervezzük meg a hagyományos fáklyás felvonulást. A hatóságok már hétfőn elrendelték minden, ezer főnél nagyobb esemény betiltását. Szövetségünk a magyar emberek érdekében továbbra is betartja a közegészségügyi, intézményi előírásokat.

3) Nem kerül sor március 14-én a Szigligeti Színházba szervezett ünnepi gálára, illetve a Városi Művelődési Házban a gyermekeknek szánt, Forradalmi forgatag nevet viselő délutánra.

Az RMDSZ megyei vezetői az illetékes hatóságokkal egyeztetve az eredetileg meghirdetett időpontokban és helyszíneken szűk körben fogják elhelyezni koszorúikat.

Tudomásunk van róla, hogy több civil, ifjúsági és egyházi közösség is tervezi azt, hogy elhelyezi a megemlékezés virágait az 1848-as szabadságharc hőseinek emléke előtt. Számukra a következőket javasoljuk:

1) A köztéri szobrokhoz ne nagy csoportban, hanem, amennyiben lehet, egyéni képviselettel helyezzék el koszorúikat, virágaikat.

2) Nagyváradon hagyományosan hét helyszínen szoktunk koszorúzni (Biharpüspökiben a világháborús emlékműnél, Várad-Rogériuszon a reformtus templom harangtornya alatt kialakított honvéd emlékhelynél, Várad-Szőllősön a római katolikus templom kertjében található emlékműnél, a köztemetőben Rulikowski Kázmér síremlékénél, valamint Nicolae Bălcescu, Szacsvay Imre és Petőfi Sándor szobránál). Fontos, hogy a Szacsvay Imre-szobor, a központi koszorúzási helyszín helyett idén körzeti szervezeteink, állami, oktatási, civil és ifjúsági intézményeink, szervezeteink képviselői az említett hét helyszín közül a hozzájuk legközelebbi emlékhelyen róják le kegyeletüket. Amennyiben szükségesnek érzik, a megyei szervezet ajánlást is tesz azért, hogy a törvényi előírásoknak mindenki megfelelhessen.

3) Felkérjük közösségünk minden tagját, hogy vasárnap, március 15-én családjukban, otthonukban emlékezzenek meg az 1848-as eseményekről, tegyék családi élménnyé az ünnepet. Örökítsék meg e közös perceket, és a modern technika segítségével örvendeztessük meg egymást, megosztván közösségünkkel ezen ünnepi pillanatokat.

Azoknak pedig, akik úgy döntenek, hogy vasárnap kimozdulnak a családi körből, a nagy tömegrendezvények helyett azt ajánljuk, egy szál virággal, megemlékező főhajtással ejtsék útba a már említett helyszínek egyikét.

Az RMDSZ számára az elmúlt harminc évben folyamatosan a magyar közösség biztonsága volt a legfontosabb. Ma is e célkitűzésnek megfelelően hoztuk meg döntésünket, hisz mindannyiunknak fontos, hogy egészségünket megőrizve figyeljünk egymásra.

Köszönjük jó szándékú hozzáállásukat, aggódó kérdéseiket, és irányunkba mutatott bizalmukat!

Az RMDSZ Bihar megyei szervezete

2020.03.11
Galéria