Bihar megyében is van egy koronavírusos beteg

Egy 49 éves, Olaszországból hazatért nő az első Bihar megyében, akinek a szervezetében kimutatták a Covid-19-es koronavírust, tájékozatott a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP). A nő önkéntes elszigeteltségben volt otthonában, teszteredményei pénteken este érkeztek meg, őt a kolozsvári karanténközpontba szállítják. Megyénkben jelenleg 60-an vannak karanténban, 17-en kórházban, az elmúlt 24 órában öt negatív teszteredmény is visszaérkezett. Házi karantéban 269-en vannak, 154-en az általuk kitöltött kérdőívek nyomán, 115-en az ő hozzátartozóik.

UPDATE 1

Nem mondta el a határátlépéskor a borsi határátkelőnél a 49 éves, nagyváradi nő, hogy Olaszországból érkezett Romániába, így kérdőívet se töltött ki, tájékozatott a részletekről a Bihar Megyei Közegészségügy Igazgatóság. A nő kapcsolatban volt egy kolozsvári asszonnyal, akinél szintén kimutatták a Covid-19 koronavírust. A váradi nő március 12-én, csütörtökön fordult háziorvosához és a közegészségügyiekhez, állítása szerint családtagjaival otthon tartózkodott hazaérkezése óta. A nő tünetmentes, a Dr. Gavril Curteanu Városi Kórház fertőző osztályára vitték be ma.

A járványügyi vizsgálat folyik, a nő három családtagjától, akikkel kapcsolatba került, mintát, hogy teszteljék a Covid-19-es koronavírusra, egyelőre mindhárman tünetmentesek. Tovább vizsgálják, hogy az országba érkezése és kórházba szállítása között eltelt időben kivel kerülhetett még kapcsolatba.

 

UPDATE 2.

A váradi nő ellen ma büntető eljárást indított a BIhar Megyei Rendőrség.

 

2020.03.14
Kulcsszavak: