Pásztor Sándor közbenjár az ingázók helyzetének rendezéséért

A magyar–román országhatár részleges lezárása sok bosszúságot okozott azoknak, akik naponta ingáznak a határon át. Az intézkedések szinte naponta változnak, senki sem tudja biztosan, hogy mi az aktuális helyzet.  Több ezer Bihar megyei, vagy a határ túloldalán élő személy ingázik a határon át, s nagyon sok polgárt érintenek a korlátozások. Számukra a határátkelést megnehezíti, illetve szinte ellehetetleníti a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében hozott számos szigorítás.

 Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke március 19-én hivatalos átiratot küldött Bogdan Aurescu külügyminiszternek, hogy járjon közbe a tarthatatlan, bizonytalan helyzet megoldásában. A megyei önkormányzat vezetője arra kéri a román diplomácia vezetőjét, kezdeményezzen kétoldalú egyeztetéseket Magyarország kormányával, hogy megnyugtató döntés szülessen azok számára , akik a partiumi megyékben, például Bihar megye és Nagyvárad térségében élnek, de Magyarországon dolgoznak, illetve a szomszédos országban van lakhelyük, viszont Romániában rendelkeznek munkahellyel.

Magyarország részlegesen lezárta határait március 16-tól a személyforgalom elől a határ menti ingázók napi határátkelése bizonytalan, ezért több ezer ember állása kerülhet veszélybe, mivel nem tud eljutni munkahelyére. Március 17-én a magyar kormány kétoldalú megállapodást kötött Ausztriával, az ingázok helyzetének rendezésére, amelyik modellértékű és alkalmazható lehet a magyar–román határövezetben is, emelte ki Pásztor Sándor elnök.

2020.03.20
Galéria
Kulcsszavak: