Koronavírus-teszt Margittán

Belátható időn belül Margitta megyei jogú városban is végezhetnek koronavírus-tesztet.

A margittai Dr. Pop Mircea Városi Kórház egészségügyi szempontból a megye északi részét látja el, ez megközelítőleg 100 000 lakost jelent. Az új koronavírus-járvány kórokozóját kimutató teszt helybeni elvégzése nagyban megkönnyítené a fertőzésgyanús páciensek helyzetét, akiket nem kellene speciális mentőautóval a megyeközpontba szállítani tesztelés céljából. Azon túl tehermentesítené a megyei kórházat.

Az ötlet elsőként Cseke Attila szenátor fejében fogalmazódott meg, és felvetését nagy örömmel helyeselte a margittai kórház krízistanácsa és Pocsaly Zoltán polgármester is. Utóbbi hétfőre rendkívüli tanácsülést hív össze, ekkor döntenek arról, hogy milyen átcsoportosítással teremtsék elő a rendszer anyagi fedezetét. A polgármester reménykedik abban, hogy valamennyi önkormányzati képviselő szívén viseli az emberek egészségét, és támogatni fogja a rendszer megvásárlását.

A városi kórházban meglesznek a szükséges helyiségek az automatizált laboratóriumi rendszernek, mely egy nap alatt választ ad a fertőzöttségre az orr-garat-váladékból vagy nyálmintából. Ha az anyagi fedezetre rábólint a helyi tanács, a rendszer kevesebb mint egy hónap alatt működésbe állhat.

2020.03.20
Galéria
A kórház vezetőtanácsa és a polgármester az egészségügyi intézmény üléstermében tárgyalt