Nyelvőrzés a legfőbb célja

Mostanában egyre több helyen, különböző rendezvényeken találkozhattunk MAROSÁN CSABA színművésszel, a Kolozsvári Állami Magyar Színház tagjával. Legutóbb Székelyhídon mutatkozott be egyéni műsorral; az ottani előadás előtt beszélgettünk vele.

Szinte Bihar megyeinek is mondhatná magát a húszas éveinek vége felé járó színművész, hisz szülőfaluja, a szilágysági Kémer határos a bihari Bályokkal. Hat nővére után érkezett a családba várva várt fiúként. Sok minden szeretett volna lenni, ki is próbált egynéhány foglalkozást határon innen és túl, mielőtt színjátszásra adta a fejét. Azért a tehetség már kisiskolás korától ott mocorgott benne, amikor szavalni kellett iskolai rendezvényeken, már megvillant a későbbi színész ígérete. Időközben megnősült, két gyermek édesapja lett. A kolozsvári társulat legfiatalabb tagjaként önálló műsorral is gyakorta fellép. Jelenleg két darabban is szerepel, ezért nagyon zsúfolt az időbeosztása.

Székelyhídon és a környéken már több alkalommal is megfordult Marosán Csaba, Nagyváradon a Partiumi Keresztény Egyetemen is láthatta a közönség. Elmondása szerint ezekkel az egyszemélyes produkciókkal az irodalom megkedveltetése a legfőbb célja. Leginkább a fiatalokat igyekszik megszólítani, a simogatós telefonok világába született Y generációnak új kontextusba ágyazva tálalja irodalmunkat, ily módon népszerűsítve erdélyi íróinkat és költőinket. A sorozat Dsida Jenővel indult, azóta már elkészült egy Arany János-műsor is. Ez utóbbival a székelyhídi Petőfi Sándor Líceum diákjai előtt is fellépett. Marosán úgy tapasztalja, hogy a fiatalok fogékonyak az irodalom kicsit humorba ágyazott, interaktív, játékos tálalására.

A kifejezetten irodalmi műsorok mellett egyházi és egyéb találkozók alkalmával is az irodalom népszerűsítésére törekszik. Az ilyen kiszállások arra is jó alkalmat nyújtanak, hogy a fiatalokat színházba csalogassák, akár közönségtoborzónak is nevezhetnénk őket. Persze a fő cél mindenkor a nyelvőrzés.

Édes-keserű erdélyi létünkben nagyon fontosnak tartja a színművész az összefogást, ezt szorgalmazza, teszi cselekvően egyházi műsoraival is, felekezettől függetlenül. Különös figyelmet szentel a szórványvidéken élőknek, hisz talán nekik van leginkább szükségük a lelki megerősödésre – vélekedik Marosán.

További tervei is vannak, érettségi tételeket igyekszik műsorra vinni Magyar irodalom óra másként címmel. Eddig 67 iskolában látták egyéni műsorait, ez számításai szerint 49 ezer kilométer utazást jelent; a 110 templomi fellépéséhez társuló távolságot még nem számolta össze.

Magát naiv optimistaként olyan erdélyi színésznek tartja, aki szülőföldjén akar megmaradni, és nem tartja elavultnak, sőt vallja, hogy „nyelvében él a nemzet”.

2018.04.22
Galéria
A hétgyermekes családból származó színész Erdélyben képzeli el a jövőjét
Marosán Csaba előadás közben