Vasárnap estétől újabb szigorítások Romániában

A belügyminiszter szombat este bejelentette: katonai rendeletben korlátozzák a lakosság mozgásszabadságát. Március 22-én, vasárnap este 10-től részleges kijárási tilalom érvényes, közterületen háromnál többen nem csoportosulhatnak, nyolc főben maximálták az esküvők, temetések résztvevőit.

A szükségállapot alatt katonai rendeletek kiadására feljogosított Ioan Marcel Vela ismertette a 2. számú ilyen rendeletet. Ennek értelmében reggel 6-tól este 10-ig ajánlatos a lakosságnak csak a munkahelyre, a legszükségesebb bevásárlásokra, halaszthatatlan egészségügyi problémák megoldására, gyermekgondozás céljából, illetve haláleset miatt az utcára menni. Március 23-án, hétfőn 22 órától kezdve a már felsorolt okokból kimehetnek a lakásból, azonban a munkába menőknek, onnan jövőknek hatósági igazoltatáskor be kell mutatniuk a szolgálati igazolványukat, vagy ha más célból mennek ki, saját felelősségre kiállított nyilatkozatot kell adniuk, mely tartalmazza a saját és a munkahelyük elérhetőségeit, születési évüket, az esti kijárás okát. A nyilatkozatnak a dátumot és az aláírást is tartalmaznia kell. A sürgős bevásárlást a lakhelyhez legközelebb kell elvégezni.

Közterületen tilos három embernél többnek csoportosulnia. Az egyházi szertartásokat csak hívek nélkül szabad megtartani, ezeket közvetíthetik. Esketéseken, keresztelőkön, temetéseken legfeljebb 8-an vehetnek részt. Be kell zárni a fogorvosi rendelőket is, csak sürgősségi ügyelet működhet.

Az országba nem léphetnek be idegen állampolgárok vagy hontalanok, kivéve ha a számukra kijelölt tranzitútvonalat használják. Kivételes esetben beléphetnek az országba a román állampolgárok családtagjai vagy a Romániában hosszú távú tartózkodási engedéllyel rendelkező uniós, svájci vagy az Európai Gazdasági Övezet polgárai, illetve az ő családtagjaik. Beléphetnek kivételesen továbbá azok, akik külföldi követségek vagy konzulátusok, illetve humanitárius szervezek munkatársai, hivatali érdekből, orvosi vagy családi okokból utaznak, átutaznak az országon vagy konzuli védelem alatt állnak, illetve nemzetközi védelemre szorulnak.

Mindazokat, akik engedély nélkül elhagyják a házi elszigeteltséget, valamelyik intézményes karanténba szállítják, akik pedig intézményes karantént hagynak el engedély nélkül, azokat automatikusan újabb 14 napra karanténba helyezik. Az érintetteknek büntetőjogi felelősségük is van.

A helyi önkormányzatoknak nyilvántartásba kell venniük a segítség nélkül élő, 65 évnél idősebb lakosokat, és segíteniük kell őket abban, hogy minél ritkábban kelljen elhagyniuk lakásukat.

Mindezek a szigorított intézkedések vasárnap, március 22-én 22 órától lépnek életbe.

Raed Arafat, a sürgősségi esetek államtitkára a rendelet ismertetésekor megjegyezte: az ajánlásokra úgy tekintsen mindenki, mintha kötelezők lennének.

2020.03.21
Galéria