Margittán is vesznek tesztberendezést

A margittai önkormányzat jóváhagyta a koronavírus kimutatására alkalmas laboratóriumi rendszer megvásárlásához szükséges költségvetést.

Pocsaly Zoltán, Margitta polgármestere március 23-ára, hétfőre azonnali tanácsülést hívott össze, melynek egyetlen, de igen fontos napirendi pontja volt. Miután a város krízistanácsa jóváhagyta egy, a koronavírus kimutatására alkalmas laboratóriumi rendszer beszerzését a Dr. Pop Mircea Városi Kórház részére, Pocsaly Zoltán összehívta a helyi tanács azonnali ülését. Figyelembe véve a gyülekezési jog korlátozását, a helyi döntéshozó testület rendhagyó módon, telefonos videó-összeköttetéssel tartotta meg a fontos gyűlést, igaz, néhány önkormányzati képviselő személyesen jelen volt, mások telefonon keresztül csatlakoztak be a testület ülésére.

Megtárgyalták a város költségvetésének módosítását, és a pénzek átcsoportosításával sikerült finanszírozást találni a rendszer megvásárlására. A kórház vezetősége részéről a tanácsülésen személyesen jelen volt Bradács Alíz igazgató, dr. Sorin Tabacu orvosigazgató és dr. Györfi András, az orvosi ellátásért felelős főorvos. Mindannyian köszönetüket fejezték ki az önkormányzat gyors és hatékony segítségéért, valamint megköszönték, hogy a képviselőtestület tagjai politikai színezettől függetlenül,  egyhangúlag támogatták a laboratóriumi rendszer beszerzését.

Amint azt annak idején mi is hírül adtuk, pénteken Cseke Attila szenátor, volt egészségügyi miniszter javaslatára összeült a margittai városi kórház válságtanácsa, és egyetértett egy, a koronavírus kimutatására alkalmas, Real-Time PCR típusú laboratóriumi rendszer beszerzésével. Kéréssel fordultak az önkormányzathoz, és Pocsaly Zoltán polgármester támogatásáról biztosította a kórház vezetőségét.

A laboratóriumi rendszer két gépből áll, az egyik nyál, orr- és torokváladékból, míg a másik vérmintából mutatja ki a koronavírus jelenlétét a szervezetben, alig 24 óra alatt. Ez a rendszer remények szerint gyorsabb eljárást biztosít majd, s mivel helyben el lehet végezni a tesztet, tehermentesíti majd a már meglévő laboratóriumokat, amelyek alkalmasak a vírus kimutatására.

Az országban eddig Bukaresten kívül csak néhány regionális központban volt, és újabban Nagyváradon van hasonló rendszer. Ezekhez a településekhez csatlakozik Margitta. Jelenleg folyik a tárgyalás a forgalmazó céggel, előreláthatólag egy hónapon belül üzembe lehet majd helyezni a tesztrendszert.

2020.03.24
Galéria
Bradács Alíz, Cseke Attila és Pocsaly Zoltán