Szerdán déltől szigorított kijárás

Dél körül két órára kimehetnek a 65 évesnél idősebbek, a munkába járók igazoló okiratát pecsét nélkül és a telefon képernyőjén bemutatva is elfogadják, francia és német gépeket sem fogadnak, de elektronikai cikkeket rendelhetünk a plázákból.

Szerdán, március 25-én déli 12 órakor lép életbe a szigorított kijárási korlátozásról szóló katonai parancs. A korábbiakhoz képest már nappal, 6–22 óra között is csak azok járkálhatnak az utcán, akik munkába mennek, lakóhelyük közelében vásárolnak, halaszthatatlan egészségügyi ellátásra, továbbá véradásra mennek, a gazdaságukat látják el, a földjükön mezőgazdasági munkát végeznek, vagy gyermeket, idős személyt látnak el, illetve kutyát sétáltatnak vagy rövid testmozgást (de nem csapatsportot!) végeznek a szabadban.

A munkába járást a munkaadó által aláírt formanyomtatvánnyal kell igazolni, de az ellenőrző hatóság elfogadja az iratot pecsét nélkül is, illetve úgy, ha azt az illető a telefonján vagy a tabletjén mutatja be. Az egyéni vállalkozóknak, szabad foglalkozásúaknak és mezőgazdaságban dolgozóknak is ki kell tölteniük a nyomtatványt.

Ha valaki bármilyen más – a fent felsorolt – célból hagyja el a lakását, saját felelősségre tett nyilatkozatot kell magával vinnie, amiben feltünteti a személyazonossága, lakhelye mellett a kijárás célját és útvonalát, dátummal, aláírással. A formanyomtatvány mellett kézzel is meg lehet írni az ilyen nyilatkozatot.

A 65 évnél idősebbek a megengedett célokból is csak napi két órára: 11-től 13 óráig hagyhatják el a lakást. Az előbb említett nyilatkozattal, természetesen. Az aktív idősek – például egészségügyi személyzet, pedagógusok, mezőgazdászok – szakmai okból is közlekedhetnek a déli perióduson kívül, de akkor a másik igazolással.

A belügyminiszter által tegnap este 10 óra után ismertetett, 3. számú katonai parancs arról is rendelkezik, hogy ugyancsak március 25-én 23 órától – egyelőre 14 napra – leállítják a Franciaországba és Németországba irányuló légi közlekedést. A járványhelyzet kezelését segítő kereskedelmi szállítmányok, illetve diplomáciai járatok képezhetnek kivételt.

Könnyítést is bevezetnek, amint a parancs megjelenik a Hivatalos Közlönyben: újranyithatnak a bevásárlóközpontokban az elektronikai cikkeket, elektromos és optikai felszereléseket árusító üzletek abban az esetben, ha házhoz szállítással dolgoznak. Az ügyfeleket még fogadó intézményeknek, illetve a működő üzleteknek, a piacok fenntartóinak gondoskodniuk kell arról, hogy az egy légtérben lévő emberek legalább 1,5 méteres távolságot tartsanak egymástól, az elárusítók maszkot, kesztyűt viseljenek.

2020.03.24
Galéria