Hajdúvárosi köszöntés

Nagyszalontán idén a kultúra napi rendezvényt összekötötték a városalapítóról elnevezett Bocskai-díj átadásával.

A helyi Arany János Művelődési Egyesület és az RMDSZ nagyszalontai szervezetének égisze alatt alkalomhoz illő előadással emlékeztek a magyar kultúrára az ünneplők, valamint Kölcsey munkássága előtt is fejet hajtottak. Az esemény első perceiben felcsendült a Himnusz, majd elhangzott, hogy nemzeti imádságunk születése napját legújabb kori történelmünk avatta a magyar kultúra napjává a többi között azért, mert nemcsak magasztos történelmünk emlékeit idézi meg Kölcsey Ferenc költeménye, hanem a nép által nemzedékről nemzedékre továbbadott, a gyönyörű sorokból folyamatosan építkező kultúrát is. Ezt a kultúrát tárta a közönség elé szóban, költészetben és táncban is a bemutatott előadás, hogy a szervezők szándéka szerint útmutató lámpást gyújtson a fiatalok szívében, serkentve őket nemzeti kultúránk megismerésére.

A sokszínű előadás előtt adták át a 2019-es Bocskai-díjat. A hajdúváros alapítójáról elnevezett kitüntetést immár kilenc esztendeje olyan intézmények vagy személyek kaphatják meg, amelyek/akik sokat tettek és tesznek Nagyszalontáért, a helyi magyar közösség céljainak megvalósításáért. Az eddigi kitüntetettek: Dánielisz Endre helytörténész, Nagyszalonta díszpolgára; a helyi magyar iskola; Németh Szilárd magyar országgyűlési képviselő; a Toldi néptáncegyüttes; Naszvadi György korábbi államtitkár; Borbély Lénárd, Nagyszalonta testvérvárosának, Csepelnek a polgármestere; Illyés Lajos korábbi szalontai alpolgármester; Hajdu Kata, a budapesti Abigail Galéria tulajdonosa.

Ezúttal a kuratórium Pásztor Sándort, a Bihar Megyei Tanács elnökét találta érdemesnek a kitüntetésre, egyebek mellett az alábbiakért: elindította Nagyszalonta közúti elkerülő útjának hatástanulmányát, kezdeményezett egy olyan megyei programot, melynek révén Szalontán is uszoda épülhet, illetve az ő közbenjárására felújítottak a hajdúvárosban egy épületet, s abban a kezdő, fiatal vállalkozók indulását segítő képzési és vállalkozási központ működhet.

A díjazott életútját és törekvéseit bemutató laudáció ismertetése után Török László, Nagyszalonta polgármestere adta át a díjat Pásztor Sándornak. A kitüntetett köszönőbeszédében hangsúlyozta, elismerés számára, hogy a díj révén ilyen neves társasághoz csatlakozhat, s a jövőbeli töretlen támogatásáról is biztosította a hajdúváros közösségét.

Az ünnepség méltó megkoronázásaként a nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput Társulatának művészei vették birtokba a színpadot, s Arany János Toldijának egyedi feldolgozását mutatták be.

2020.03.27
Galéria
Telt ház előtt mondott köszönőbeszédet a díjazott
A Bocskai-díj átadása: a díszoklevelet és emlékplakettet Török László polgármester nyújtotta át Pásztor Sándornak