Kultúraünnep díjátadással

Kettős eseményre került sor január 18-án az érmihályfalvi Bartók Béla Művelődési Házban. Ekkor ünnepelték a magyar kultúra napját, valamint a Pódium és a Szépműves díjakat adták át az arra érdemesítetteknek.

Ülőhely nem maradt üresen, a helybeliek mellett más településekről is érkeztek érdeklődők. Az érmihályfalvi kultúrház színpadán Boros Emőke tanárnő, a Móka színjátszó csoport tagja köszöntötte a megjelenteket és méltatta a díjazottakat.

A Pódium díjat 19 évvel ezelőtt alapította a városvezetés, és az előző évekhez hasonlóan ezúttal is a helyi tanács kulturális bizottsága nevezte meg a díjazottakat. Elsőként a Forever Dance hip-hop tánccsoport vezetőjét szólították színpadra, hogy vegye át a nekik szánt elismerést. A fürge lábú fiatalok csoportja 2006-ban alakult, azóta immár három táncos generáció nőtt fel a formációban. Hazai és külföldi színpadokon egyaránt felléptek. A tizenegy lány számtalan versenyen dobogós helyezést ért el, a hip-hop mellett nem áll tőlük távol a látvány- és show-tánc sem. 2019 sikeres év volt a számukra: egy szerbiai nemzetközi versenyen negyedikek lettek, Kecskeméten arany minősítést kaptak, Tiszavasváron pedig a kategória legjobbjai lettek, illetve arany minősítést szereztek. Vezetőjük Máté Zsolt.

A négy kitüntetett közül másodikként Hegedűs Attila borászt méltatták. Az érmihályfalvi homokon való borászkodásra sokan csak legyintenek, ennek ellenére akadt egy olyan bátor elhivatott, aki tizenegy évvel ezelőtt nekivágott a szőlőtelepítésnek. Hegedűs figyelemmel követi a szakma fejlődését, több képzésen is részt vett már. Fehér és vörös szőlőfajtákkal egyaránt kísérletezik, 21-féle bort állított elő az elmúlt őszön, lapunk hasábjain is olvashattak már róla. Borversenyeken sikeresen szerepel, több mint 70 aranyérmet kaptak a nedűi. „Mindezt csak kitartással lehet elérni, ez a tevékenység szívből kell hogy jöjjön” – vallja a borász, aki az ünnepélyes esemény ideje alatt is egy borlovagrendi találkozón vett részt.

A Nyíló Akác néptáncegyüttes és az azon belül működő Apró Lábak, illetve Fürge Lábak csoport kiemelkedő tevékenységét is jutalmazták az est folyamán. A táncegyüttes 1986-ban alakult, sikeres működésükhöz sok áldozat és alázat társul, hosszú évek kitartása nyomán lehet valakiből elismert táncos. Számtalan tájegység mozdulatokba rejtett érzelemvilágát vitték már színpadra. Ma már az egykori fellépők gyermekeit láthatjuk a színpadon, szüleikhez hasonlóan ők is sikert sikerre halmoznak. Az utánpótlás csoportok vezetője Borbély Simon Andrea, az ifjúsági és felnőtt táncosokat Borbély Simon Csaba oktatja.

A Móka színjátszó csoport is Pódium díjban részesült. Az amatőr társulat 20 éve alakult. Ez idő alatt 56 önálló bemutatót tartottak, 200-nál is több fellépésük volt. A vígjátéktól a drámáig, a kabarétól a zenés és irodalmi összeállításokig minden megtalálható repertoárjukban. Néhány évvel ezelőtt kinyílt számukra a világ, a Magyar Szín-Játékos Szövetség tagjai lettek. Magyarországi fesztiválokról több csapat- és egyéni kitüntetéssel tértek haza. Legutóbb Tiszaújváron a fesztivál fődíját érdemelték ki. Egyik alkalommal Kubik Anna színművész a következő szavakkal méltatta a csoportot: „Ez az a csoport, amely elgereblyézi az amatőrök és a hivatásosok közti mezsgyét.” A Pódium díjon kívül, megalakulásuk kerek évfordulója kapcsán, a csoport nevében egy jókora tortát is átvehetett Szabó János rendező.

A méltatások előtt a helyi tanács kulturális bizottságának elnöke, Gábor Éva részben Vitányi Iván magyar szociológust, országgyűlési képviselőt idézve méltatta a magyar kultúrát. „A magyar kultúra nem egy ismerethalmaz, hanem a bennünk élő szellemi és erkölcsi tartalom. Vagyis minden, amit magyarok létrehoztak. Amíg élünk a földön, kultúránk is fennmarad. Hagyományaink ápolása nem magyarkodás, dicső nagyjainkról való megemlékezés tisztelet az ősök iránt, ugyanakkor példamutatás a jövő nemzedéknek. Rajtunk áll, hogy e kötelességünknek eleget teszünk-e” – sorolta Gábor Éva.

A hét évvel ezelőtt az RMDSZ által alapított Szépműves díjat pedagógusi munkásságának elismeréseként Nagy Éva tanárnő vehette át a város polgármesterétől, Nyakó Józseftől. Az érmihályfalvi származású díjazott 1976-ban született, magyar–angol szakos diplomát a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetemen szerzett 2000-ben. A kétgyermekes édesanya azóta is a városban tanít. Szakmai tudása, szerénysége elismerést váltott ki kollégái között is, diákjai pedig több versenyen is eredményesen szerepeltek.

Nyakó József polgármester is köszöntötte a díjazottakat, akiknek népszerűsége töretlen, telt házas előadásokat, fellépéseket produkálnak – mondta. „Ebben a városban 750 éve magyar a szó, az ének. Ezek a csoportok viszik tovább azt a lehetőséget, hogy 750 év múlva is magyarul beszéljünk, imádkozzunk, énekeljünk” – fogalmazott az elöljáró.

Az esemény zárásaként a Móka színjátszó csoport adta elő a már szilveszterkor bemutatott kabaré-előadását.

2020.03.28
Galéria
A Nyíló Akác néptánccsoport oktatói, a Borbély Simon házaspár sikeresen vezetik a formációkat
A Szépműves díjat Nyakó József polgármester, a díjalapító RMDSZ városi elnöke adta át
A Forever Dance egyedüli férfi tagja a tánccsoport vezetője, Máté Zsolt
Sokan vettek részt a kettős rendezvényen
Gábor Éva a Pódium díjon kívül egy tortával köszöntötte a Móka színjátszóit