Borászokító Székelyhídon

Az érmelléki szőlészet-borászat fejlesztését célzó események az utóbbi időben Székelyhídra koncentrálódtak. Ezt bizonyítja a januárban megtartott alapszintű borismereti tanfolyam is, előadója dr. Mészáros Gabriella Magyarországról érkezett nemzetközi borakadémikus volt. Februári lapunkban számoltunk be az eseményről.

Lassan bátran kimondható, hogy Székelyhíd az érmelléki települések éllovasává vált a szőlészet és a borászat fejlesztése érdekében tett lépései nyomán. Az utóbbi történések fényében már az sem tűnik véletlenszerűnek, hogy itt tartottak első ízben borversenyt az érmelléki települések közül (az idén lesz a 26.) Az elmúlt években megalakított Szőlészek és Borászok Egyesülete több szakirányú rendezvény szervezésében vett részt. Alig néhány hónappal ezelőtt a nagykágyai 1. Számú Műszaki Középiskolában került sor a szőlőfeldolgozással kapcsolatos tanfolyam záró momentumára. A szakmai képzések sora januárban folytatódott egy háromnapos találkozóval, ennek Székelyhíd városi múzeuma adott otthont. Mire ezek a sorok az olvasó elé kerülnek, már a következő tanfolyamon is túl lesznek az ágazatban érintettek, februárban a szőlőmetszés tudományába nyújtanak betekintést. A nyáron újabb, hasonló találkozóra kerül majd sor, alkalmanként az éppen esedékes szőlészeti-borászati teendőkre oktatják a gazdákat – tudtuk meg Pálfi Noémitől, az Erdélyi Magyar Borászok Egyesületének ügyvezető elnökétől.

A januári borismereti tanfolyam az említett egyesület és a Székelyhídi Polgármesteri Hivatal szervezésében valósult meg. A háromnapos ismeretátadás fejenként 700 lejbe került a résztvevőknek. Összesen tizenkilencen jelentkeztek, de közülük csak tizenheten fizették ki a summát, két „diáknak” a nagyváradi Borbarátnők Köre finanszírozta a részvételt. A két kedvezményezett kilétét sorshúzással döntötték el.

A tanfolyam nyitónapján elsőként Pálfi Noémi köszöntötte a Bihardiószegről, Érkeserűből, Érmihályfalváról, Margittáról, Micskéről, Nagyváradról és Székelyhídról érkezett borászokat. A szervező egyesület ügyvezetője a térség szőlészetéről és borászatáról mint egy darab gyémántról beszélt, amelyet közösen kell csiszolniuk, hogy ismét régi fényében ragyoghasson. Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere örömét fejezte ki, hogy a városhoz hasonlóan ez a rendezvény is befogadó, nem vált belterjessé, hisz a térség különböző településeiről érkeztek résztvevői. Az általa vezetett intézmény továbbra is támogatni fogja a hasonló kezdeményezéseket, hisz a térség felemelkedésének egyik fontos kiugrási pontja épp a borászat lehet – vélekedett az elöljáró.

A három nap alatt számtalan és sokszínű szakmai előadás hangzott el dr. Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikusnak köszönhetően. Igyekezett átfogó képet nyújtani a borkóstolás technikájáról, a bor és az ételek párosításáról, a szőlőtermesztés környezeti alapjairól, megismertette a magyar borvidékek sajátosságait. Az első napon a természeti környezettel kapcsolatos tudnivalókat ismertette, a második napon a szőlőtermesztés és borkészítés módjával foglalkozott, a zárónapon pedig a borvidékek sajátosságait ecsetelte, s ebben kiemelkedő helyet kapott Tokaj mint a legígéretesebb magyar borvidék.

Az előadások mellett borkóstolót is tartottak minden nap, az előadó negyvennél is több borféleséggel feltarisznyázva érkezett Székelyhídra. A kóstolási technikák ismertetése során elhangzott: fontos az ízlelés által kapott információk helyes értékelése, ezek sok mindent elárulnak a nedűről. Ilyen a tiszta íz, a tartósságra utaló jelek, a szőlőfajta jellegzetességének és a termőhelyi karakternek a megléte. Az ízbeli követelmények mellett jelentősége van az illat és a letisztultság meglétének – sorolta dr. Mészáros Gabriella. Elmondta, hogy a mindennapi gyakorlás eredményeként a záró napon már megmutatkozott a leadott tanagyag sikeres alkalmazása. A résztvevők egy-egy adatlapon értékelték a kóstolt nedűket. Az első ízpróbán gyengébb eredményt elérők a képzés végére már jobban szerepeltek. Voltak olyanok is, akik már a kezdetektől kiválóan eligazodtak a bukék világában.

A borakadémikus úgy vélekedett, hogy jó az esély az érmelléki borászat egykori hírnevének visszaszerzésére, de a borászatot helyi sajátosságokkal kell társítani. Ilyen a gasztronómia, az Érmellék tárgyi öröksége, népi foglalkozások, hagyományok bemutatása stb. Továbbá figyelembe kell venni a helyi adottságokat, s a tájegységnek megfelelő szőlőfajtákat kell telepíteni. Ilyen tájspecifikus fajtaként említette elsősorban a bakatort, a királyleánykát, a furmintot és a juhfarkot.

Néhányan a jelenlevők közül saját boraik értékelésére kérték a szaktekintélyt. A borakadémikus elismerően szólt ezekről, véleménye szerint mind a borkezelési technikák, mint a tárolási módok alkalmazásának szempontjából megfelelőek. Több borospincébe is ellátogatott, s azt tapasztalta, hogy klímájuk, illatuk kifogástalan. Kérdésként vetődött fel az is, hogy a fahordóknak van-e még létjogosultságuk. A vörösborokat ajánlatos egy ideig fahordóban tárolni, a fehérek esetében ez mellőzhető – mondta. Véleménye szerint a tárolóedények anyagánál sokkal fontosabb azok tisztasága, mert egy idegen íz tönkreteheti a bort.

2020.04.02
Galéria
Az előadó a hallgatók munkalapjait javítja
Dr. Mészáros Gabriella könnyed stílusban tolmácsolta a szakmai ismereteket
Pálfi Noémi csiszolásra váró gyémánthoz hasonlította az érmelléki borászatot
A háromnapos intenzív tanfolyam végén már felszabadultan folyt a diskurzus és a poharazgatás