Beindult az Együtt vagyunk! hálózat

Nagyváradi jótékonysági és civil szervezetek, történelmi egyházak és az RMDSZ hozták létre az Együtt vagyunk! önkéntes hálózatot azzal a céllal, hogy a koronavírus-járvány idején hatékony segítséget nyújtsanak a rászorulóknak. Szabó József, az RMDSZ nagyváradi szervezetének ügyvezető elnöke felel az önkéntesek gyakorlati munkájáért, ő maga is beállt közéjük. Eddigi tapasztalatairól kérdeztük.

– Miből állnak a napi gyakorlati teendők?

– Nekem az a dolgom, hogy a segítséget nyújtókat és a segítségek kérőket összehozzam. Több szempontot veszünk alapul, a legfontosabb a földrajzi közelség. Amennyiben az önkénteseinket igazoltatják a rendőrök, egyrészt fel kell mutatniuk az önkéntességi szerződésüket, amit az Összefogás Nagyváradért Egyesülettel kötöttek, továbbá azt a kilépést engedélyező papírt, amit az egyesület ellenjegyez bélyegzővel és aláírással. A földrajzi közelség azért is fontos, mert ennek alapján összesítünk, a beérkezett felajánlásokat egy Google-térképen helyezzük el, igyekszünk az egymáshoz közel lakó segítségkérőt és önkéntest összekapcsolni.

Az első napok tapasztalatai alapján az is fontos szempont, hogy igyekszünk hölgyekhez hölgyeket küldeni, és urakhoz urakat. Ha egy idegen férfihang hívott fel egy idős hölgyet, volt rá példa, hogy lerakták a telefont, érthető módon nem bíznak az idegenekben az emberek, de szükségük van a segítségre, ezért mindig próbáljuk a lehető legjobb megoldást megtalálni.

Arra kérünk mindenkit, hogy minél pontosabb címeket adjanak meg, mert komoly gondot okoz az önkénteseinknek a rosszul megadott címeket keresgélni. Ugyanez a kérésünk az önkéntesekhez: ne csak a városnegyedet jelöljék meg a jelentkezési lapon, hanem az utcájuk nevét is. Most a Rogériusz negyed Körös-parti szakaszán van hiányunk önkéntesekből, a jelenlegi kéréseket le tudjuk fedni, de ha lesznek még igénylők, elkel majd a segítség.

– Eddig milyen igények merültek fel?

– Általában az alapélelmiszerek és gyógyszerek beszerzéséhez kérnek segítséget. Olyan idős emberekről beszélünk, akik nehezen tudnak közlekedni, eddig is segítséggel oldották ezt meg, de a karantén miatt az eddigi segítségek nem működnek. A hozzátartozóiktól távolabb élő emberekre gondoljunk vagy olyanokra, akikhez más településről jöttek be hetente egyszer, hogy segítsék őket. Esetleg a szomszédaik most önkéntes karanténban vannak, ezért nincs kihez fordulniuk. Vannak egyedi esetek is, tegnap háziorvoshoz kellett vinni egészségügyi kártyákat, hogy az esedékes gyógyszereket kiváltsuk. Más a számlák kifizetéséhez kért segítséget. Amennyiben van mód, igyekszünk az online számlafizetésben segíteni nekik. Tegnap hallókészülékbe való speciális elemre volt szüksége egy idős úrnak. Kiderült, nem könnyű Nagyváradon ilyet találni, remélem, hamarosan meg tudjuk oldani.

– Ön is terepezett már, mesélne a tapasztalatairól?

– Szemmel látható, érezhető a bizalmatlanság, a távolságtartás, a ridegség. Az a közvetlenség, ami sok esetben az embereknél tapasztalható volt, teljes mértékben eltűnt. Ugyanakkor miközben az emberek többsége az utcán célirányosan, ügyeket intézni megy A pontból B pontba, sajnos a rogériuszi piac környékén láttam olyan egyéneket, akik vélhetően vagy kéregettek, vagy egyéb dolgokat kerestek maguknak, hogy ezzel is jövedelemre tegyenek szert. Nem tudom megnyugtatóan azt mondani, hogy mindenki betartja a hatóságok utasításait és kéréseit, van egy nagy adag fegyelmezetlenség is. Ami még furcsa volt a rogériuszi piacon, hogy nagyon sok idős ember járkált délelőtt abban az idősávban is, ami nekik már nem javasolt. Nem akarok általánosítani, de egyesek nem veszik komolyan az előírásokat, míg mások annyira komolyan veszik, hogy éppen tőlünk kérnek segítséget.

– Mikor van nagyobb szükség a segítségre, a délelőtti vagy délutáni órákban?

– Most még abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy jóval több az önkéntes, mint a segítséget igénylő személy. Az önkéntesektől azt kérjük, ha már kialakult egyfajta bizalom, akkor ne cseréljenek, hiszen a már ismert hang, ismert telefonszámon legyen az, akihez fordulni lehet. Ez bevált, ezt a módszert szeretnénk alkalmazni. Kivételek lehetnek, ha megbetegszik valaki, illetve volt olyan önkéntesünk, aki két nap után jelezte, a családja kérésére nem kockáztat, a terepmunkából kivonná magát. Van olyan segítőnk is, aki elsősorban telefonos szolgálattal tud a rendelkezésünkre állni, erre szükség is van, mert nagyon sok idős embernél, főleg az egyedül élőknél, éreztük azt, jelezték is, nekik a legnagyobb segítség az lenne, ha beszélgethetnének valakivel. Ezek többsége nem időhöz kötött, a segítőink között sokan dolgoznak, tehát eleve csak délután tudnak segíteni, azt gondolom, ezek a tevékenységek, hacsak nem háziorvoshoz kell időpontra menni, akkor általában nem időhöz kötöttek. Ha sürgős eset van, azt külön szoktuk jelezni.

– Az idősebb emberek is tudnak segíteni?

– Ugyancsak a mozgalomhoz köthető, hogy a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete Szilágyi Ibolya vezetésével a telefonos beszélgetések mellett más típusú segítséget is felajánlott. Az otthon lévő idős hölgyek nagyon szívesen segítenek nekünk abban, hogy házi készítésű maszkokat biztosítanak az önkénteseinknek. Erre egyrészt azért van szükség, mert óriási hiány van, ma a gyógyszertárban csak a tízpercnyi ottlétem alatt hárman kérdezték, van-e maszk. Másrészt az önkénteseinket nem küldjük ki úgy terepre, hogy nem adunk nekik felszerelést. Többen jelezték, van sajátjuk, és azt használják, de akinek nincs, annak próbálunk segíteni.

– Mi az, amire a hálózatnak sürgős szüksége lenne?

Maszkból van a legnagyobb hiány, ha esetleg azok is, akik olvassák ezt a cikket, úgy gondolják, hogy a maguk módján tudnának segíteni, nagyon örülnénk az ilyen felajánlásoknak. Ha odahaza megvarrnak ötöt-tízet-húszat, kinek mennyire van ideje, energiája és anyaga, azt nagyon szívesen fogadnánk, Azt ajánljuk, hogy dupla rétegű anyagból készítsék, ne sima pamutból, mert az nem védi meg a használóját. Szatmári Bea divattervező is csatlakozott a mozgalomhoz, el is készül egy-egy Youtube-videó, amiben a pamutanyagos, illetve a polipropilén-anyagos, házilag is elkészíthető maszkok készítését mutatja be lépéstől lépésre. Ezek leírását is közzétesszük, örülnénk annak, ha ilyen típusú felajánlások lennének. Szívesen vesszük a maszkok alapanyagának beszerzésével kapcsolatos felajánlásokat is. Az emberekben több a bizalom, ha maszkban megyünk hozzájuk, és el is mondjuk, ezt elsősorban nem magunk miatt csináljuk, hanem azért, hogy ők továbbra is biztonságban legyenek.

2020.04.03
Galéria
Szabó József