Rekvirálhatják a szálláshelyeket

Vasárnapi rendkívüli értekezletén arról tárgyalt a Bihar Megyei Vészhelyzeti Bizottság, hogy miként lehet rekvirálni az üres szálláshelyeket karanténhelyszínek céljára. Ehhez az intervenciók vezetéséért és koordinálásáért felelős országos központ jóváhagyása szükséges.

A járványügyi helyzethez kapcsolódó tájékoztatásért felelős megyei közegészségügyi igazgatóság közleménye szerint Dumitru Țiplea prefektus azért tartja szükségesnek újabb szálláshelyek megnyitását a fertőzésgyanús személyek számára, mert Biharban már 800-nál többen vannak hatósági karanténban, és az elkülönítés szükséges lehet további olyan hazatérők számára, akik erősen fertőzött országokból (a vörös zónából) érkeznek a húsvét közeledtével.

A megyei közegészségügyi hatóság múlt csütörtökön intézett felhívást a szállodák, panziók tulajdonosaihoz, hogy ajánlják fel a szálláshelyeket a járvány leküzdéséhez, de egyetlen visszajelzés sem érkezett. Raed Aarafat államtitkár, a Katasztrófavédelem országos vezetője, az operatív parancsnokság irányítója pedig szombaton rendeletet adott ki arról, hogy ha betelnek a meglévő helyek a vesztegzárként használt ingatlanokban, újakat kell bérelni, de ha ezt visszautasítják a tulajdonosok/igazgatók, akkor törvényesen rekvirálhatják azokat a hatóságok.

A Bihar Megyei Vészhelyzeti Bizottság tagjai egyhangúlag jóváhagyták a lefoglalásról szóló határozatot.

2020.04.06
Galéria
Képünk illusztráció