Az édesanyákat is támogatják

A nagyváradi Maternet Egyesület is csatlakozott az Együtt vagyunk! önkéntes hálózathoz, ők az édesanyáknak nyújtanak támogatást.

Az Együtt vagyunk! önkéntes hálózat a Diakónia Keresztyén Alapítvány, a Caritas Catolica, a Nagyvárad-belvárosi Baptista Gyülekezet, a Máltai Szeretetszolgálat, az Összefogás Nagyváradért Egyesület, az RMDSZ Bihar megyei és nagyváradi szervezete, a nagyváradi RMDSZ Nőszervezet, a Nagyváradi Magyar Diákszövetség, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete együttműködésével jött létre, hozzájuk csatlakozott még a Holnap Kulturális Egyesület és az Ovisuli Egyesület.

Az önkéntes hálózat legújabb tagja a nagyváradi Maternet Egyesület, beszélgetőtársunk ennek egyik alapítója, Bruncsák Anna. Azt is megtudtuk tőle, hogy eddig miként segítették a várandós kismamákat, édesanyákat, illetve mi változott a szükségállapot bevezetésével.

– Mit kell tudni a Maternet Egyesületről?

– A Maternet Egyesületet négy évvel ezelőtt jegyeztettük be Nagyváradon, két lelkes, szoptatást segítő édesanya, Kovács Katalin kolléganőm és jómagam. Előzőleg nyolc évig a Nemzetközi La Leche Ligánál szereztünk akkreditált képzést, oklevelünk van arról, hogy önkéntesen segíteni tudjuk az édesanyákat a szoptatásban. Csatlakoztunk a Szoptatásért Magyar Egyesülethez, és végül úgy gondoltuk, a leghatékonyabban akkor tudjuk a helyi édesanyákat támogatni, ha van egy saját egyesületünk. Így szélesebb körű támogatást tudunk nyújtani, nagyobb szabású rendezvényeket is tudunk vállalni, hogy ne csak a szoptató édesanyákat, hanem a kisgyermekes családokat és házaspárokat is segítsük abban, hogy tájékozott életvezetési döntéseket hozhassanak.

– Milyen döntések meghozatalában tudják támogatni az édesanyákat, családokat?

– Az alapképzésünk a szoptatásra vonatkozik. A kolleganőmmel együtt több mint 12 éve havi csoporttalálkozókat tartunk szoptató és szoptatni kívánó édesanyáknak. Ezek a találkozók ingyenesek, nyitottak, és kisbabájukkal szoktak érkezni ez édesanyák. Ezenkívül ingyenes tanácsadást nyújtottunk az elmúlt években is és most is szoptatással kapcsolatban. Kereshetnek minket telefonon és online, szorosan együttműködünk a Holdvirág dúlakörrel is.

– Milyen változást hozott a szükségállapot bejelentése?

– Drasztikus változásokat hozott a szülészeti ellátásban és várandósgondozásban, az édesanyák és a kismamák életében. Hatalmas stresszfaktor lehet, hogy a legtöbb városban, így Nagyváradon is akadozik a várandósgondozás, a kismamáknak korlátozniuk kell a személyes találkozásokat az orvosukkal. Csak sürgős esetben fordulhatnak orvoshoz, és nagyon nehéz eldönteni, hogy mi a sürgős eset. A szülészeti ellátásban is egymásnak ellentmondó ajánlások érkeztek a kismamákhoz. Mások a nemzetközi ajánlások az Egészségügyi Világszervezet részéről, és más ajánlásokat adott ki a romániai egészségügyi minisztérium. Ez összezavarhatja és kellemetlen helyzetbe hozhatja az édesanyákat, hiszen emberi jogaik sérülnek abban az esetben, ha igazoltan fertőzöttek vagy kivizsgálás alatt állnak: a hazai protokoll szerint el lesznek választva a kisbabáiktól egészen addig, ameddig két egymás utáni teszteredményük negatív nem lesz. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása más, idézem: „A szoros testközelség és a korán megkezdett, kizárólagos szoptatás elősegíti, hogy a csecsemő jól fejlődjön. A COVID-19 beteg anyát támogatni kell abban, hogy biztonságosan szoptasson, bőr-bőr kontaktusban legyen az újszülöttjével, közös szobában helyezzék el a kisbabájával”.

– Az egyesületük működését hogyan kellett megváltoztatniuk?

– Igyekszünk minden módon támogatni és lelkileg erősíteni őket, hogy képesek legyenek ezen keresztülmenni, és a legjobbat kihozni a helyzetből.

Önök is csatlakoztak ez Együtt vagyunk! önkéntes hálózathoz. Ezen belül hogyan tudnak segíteni?

– Az édesanyák számára ugyanúgy elérhetők vagyunk, mint eddig. Csatlakoztunk ehhez a kezdeményezéshez, hogy minél szélesebb körben megismerhessék és használják ezt a lehetőséget az édesanyák. Hívhatnak bennünket bátran, együttműködünk a nagyváradi dúlákkal is, illetve egy mentálhigiénés szakemberrel, pszichológussal, aki lelkileg tud segíteni az édesanyáknak a feszültségoldásban. Pánikhelyzetben, ha úgy érzi az édesanya, hogy megnyugtatásra van szüksége vagy olyan gyakorlati technikákra, amelyek segítenek a nyugalmat elérni vagy fenntartani, bátran kereshet minket.

– Személyes találkozók is lehetségesek?

– Jelenleg nem, ez telefonos segítségnyújtás, illetve azok az édesanyák, kismamák, akik könnyebben kommunikálnak írásban, on-line is meg tudnak minket keresni: e-mailben vagy Facebook-messengeren. Mi is többgyermekes édesanyák vagyunk, Kati kolléganőmnek is három gyermeke van, nekem is, most itthon vagyunk a családunkkal, és lehetőségeinkhez mérten válaszolunk a telefonhívásokra. Megtörténhet, hogy éppen nem tudjuk felvenni, de ilyenkor nyugodtan írjon nekünk az anyuka vagy keressen később.

– Ezt a munkát ketten végzik Kovács Katalinnal?

– A szoptatási tanácsadást ketten végezzük, ha lelki problémája van az édesanyának, és lelki támaszt, megnyugtatást szeretne, akkor ebben a pszichológusunk fog segíteni, ha pedig várandósgondozással kapcsolatos kérdései vannak, akkor a dúláink is a rendelkezésére állnak önkéntesen.

– Mondana néhány példát arra, hogy milyen kérdésekkel fordulnak önökhöz és milyen helyzetekben?

– A leggyakoribb, hogy a szülés utáni első héten, első hónapban keresnek meg minket, amikor a hiteles információ hiányában, akár kórházi, akár családi támogatás hiánya miatt halmozott szoptatási problémák is kialakulhatnak. Minél korábban merül fel kérdés vagy kétely bennük, annál jobb, ha megkeresnek minket, mert innen könnyebb visszafordulni. A legtöbb esetből vissza lehet fordulni a jó irányba. Ha a kisbaba már tápszert kapott, vagy az édesanyának úgymond elapadt a teje, vissza lehet ezt hozni.

A kisbaba, gyermek életkora számít-e az önökhöz fordulóknál?

– Az Egészségügyi Világszervezet ajánlását idézném, ezfeltétlenül azt ajánlja, és járványhelyzetben ez még fontosabb, hogy minél hamarabb jusson a kisbaba anyatejhez, már a szülőágyon, már az első órában megtörténjen az első szoptatás és a testkontaktus. Kizárólagos szoptatást javasolnak legalább hathónapos korig, utána fokozatos mellétáplálás mellett tartson a szoptatás legalább kétéves korig vagy annál tovább. Nincs megkötés abban, hogy meddig tartson a szoptatás, azt javasolják, hogy ameddig a kisbabának és az anyukának egyaránt megfelel.

– Befejezésül mit üzenne a leendő édesanyáknak?

– A jelenlegi válsághelyzetben törekszünk ugyan az édesanyákkal együtt arra, hogy optimális legyen a kezdet, a szülés és a szoptatás is, hogy a lehető legjobb együtt töltött első heteket át tudják élni, de valószínűleg tömegesen fognak előfordulni olyan esetek, amikor ez akadozik, és váratlan helyzetekkel találkozik a kismama, így abban szeretnénk őket erősíteni, hogy bármi is az adott helyzet, abból ki lehet hozni a legjobbat. Azt szeretném üzenni, hogy a szoptatásban nincsenek szabályok, meg kell hallgatni az anyai ösztönöket, azok mindig igazat mondanak.

A Maternek Egyesület elérhetőségeit itt találják, kereshetik őket Facebook-oldalukon is. Az Együtt vagyunk! önkéntes hálózatot az office@egyuttvagyunk.ro e-mail-címen és hétköznap 10–16 óra között a 0770/918–097-es telefonszámon is kereshetik, honlapjuk itt elérhető.

2020.04.08
Galéria
Bruncsák Anna és Kovács Katalin, a Maternet Egyesület alapítói