Újranyitották a borsi határátkelőt az ingázóknak, más változtatásokat is bejelentettek

Csütörtökön késő este ismertette a 8. számú katonai rendelet előírásait Ion Marcel Vela belügyminiszter (képünkön) Bogdan Despescu és Raed Arafat államtitkárok társaságában.

A rendelet értelmében újranyitották a Bors–Ártánd közúti határátkelőt minden olyan ingázó előtt, aki nem mutatja a koronavírus-fertőzés tüneteit, az ilyen személyeknek nem kell karanténba menniük. Megerősítették azt is: nyitva tart számukra a Nagyszalonta–Méhkerék, illetve Székelyhíd–Létavértes határátkelő is.

Az átkelőket a határsáv körzetében élők használhatják gépkocsival vagy mezőgazdasági gépekkel, s természetesen bizonyítaniuk kell a munkaviszonyukat. Ingázónak az minősül, aki a határ egyik oldalán dolgozik, s a másik országban lakik maximum 30 kilométernyire a legközelebbi határátkelőhelytől, és hetente legalább egyszer hazatér állandó lakhelyére. Akik nem tartják be az előírásokat, azoknak 14 napra karanténba kell vonulniuk, a költségeket is ők viselik.

Enyhítéseket is tartalmaz az újabb rendelkezés. Ennek értelmében engedélyezik a lakhelyelhagyást a kereskedelmi halászati engedéllyel rendelkezőknek, ők kereskedhetnek is. Az engedéllyel rendelkező méhészek is elhagyhatják a lakhelyüket, ha a kihelyezett méhkasokhoz mennek. Szintén elhagyhatják lakhelyüket azok, akik autót vagy autóalkatrészt vásárolnak, illetve javíttatják gépkocsijukat. A halászoknak és méhészeknek a saját felelősségre tett kijárási nyilatkozatban a szakmai okból való eltávozást, az autó- vagy alkatrész-vásárlóknak az alapvető szükségletek beszerzését kell megjelölniük.

Az élelmiszerpiacok a szükségállapot teljes ideje alatt nyitva tarthatnak az őstermelői igazolással rendelkezők számára, ők ezzel az igazolással mehetnek be a piacokra, illetve a gazdaságba. Nyitva tarthatnak a növényegészségügyi termékeket forgalmazó boltok is, a járványügyi előírásokat mind ezeknek, mind a piacoknak be kell tartaniuk.

Mindkét húsvét előtti nagycsütörtökön, nagypénteken és nagyszombaton az élelmiszerboltok meghosszabbíthatják nyitva tartási rendjüket, ha erre igény van.

A szükségállapot ideje alatt nem zárhatnak be szociális szolgáltatók, azaz az idős- és gyermekotthonok, a fogyatékkal élőket ellátó központok stb. A család vagy a törvényes képviselő kérésére kiengedik az otthonokból a gondozottakat, ha a kérelmező igazolja, hogy megfelelő ellátást tud nyújtani nekik.

A szociális központokban dolgozók a szükségállapot idején 45 napos felmondási idő letöltése után hagyhatják csak el munkahelyüket. A szociális otthonokban dolgozók számára a munkahelyükön vagy az erre kialakított helyen, illetve váltásban otthonukban megelőző elszigetelődést rendeltek el.

Megtiltották az energiaszolgáltatók részvényeivel való kereskedést, az országból való kivitelhez szükséges növényegészségügyi bizonylatok kiállítását, továbbá megtiltották a búza, az árpa, a zab, a kukorica, a rizs, a búzaliszt, az olaj és a cukor exportját.

2020.04.10
Galéria