Bihari futballkörkép a tavaszi idény előtt

Múlt hónapi lapszámunk készítése idején még nem láthattuk előre a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedéseket. Sportrovatunkban a megyei futballbajnokság várható rajtja előtti helyzetet vázoltuk. A szükségállapot feloldása után érdemes majd összehasonlítani, mi változott a kényszerszünet hatására.

A BMLE által kiadott program szerint a megyei első osztályban március 7-én rajtol a tavaszi idény, a listavezető Nagyváradi AC-nak tíz pont az előnye a második helyen álló Borsi Viitorul csapatához képest, s további négy pont választja el a dobogó legalsó fokán tanyázó biharszentandrásiaktól. Az első forduló nem ígér sok érdekességet, ám a március 15-i játéknapon az első két helyezett egymással játszik, a találkozó helyszíne a váradi Bodola Gyula Stadion lesz. Ősszel idegenben 5–0-ra nyert a NAC, amely pontveszteség nélkül, 69 rúgott és mindössze 6 kapott góllal vezeti a bajnokságot.

Szoros csata várható a bennmaradásért

Míg a bajnokcsapat kiléte már most borítékolható, az alsóházban jóval szorosabb küzdelem várható, hiszen öt csapat is 5 ponton belül van, így bármi megtörténhet a visszavágók során. Az elmúlt két idényben is hasonlóan szoros volt a bennmaradásért folytatott küzdelem, s csak az utolsó előtti fordulókban dőlt el, mely csapatok folytatják az első osztályban. A sereghajtó élesdiek tavaly is az utolsó helyen teleltek, ám aztán repülőrajtot vettek a visszavágókon, így nem fenyegette őket a kiesés veszélye. Idén jóval nehezebb lesz a Sebes-Körös menti gárda dolga, amelynek négy pont a hátránya a 14. helyezetthez képest. Szintén már megszokottá kezd válni, hogy a tabella alsó felében tanyázik Belényes, Nagyszalonta és Székelyhíd képviselője, no meg az újonc Mezőtelegdi Foresta.

Az idény végén az utolsó két helyezett kiesik, helyüket a másodosztály két csoportjának győztese veszi át, már ha vállalja a bajnokságban való szereplést. A tavalyihoz hasonlóan két osztályozóra is sor kerül, ezek célja, hogy további két másodosztályú gárda (a két csoport második helyezettje) is lehetőséget kapjon a féljutásra. Azt, hogy az első osztályból melyik két csapat vesz majd részt a párharcban, akkor döntik el, amikor már ismert lesz a bajnokcsapat sorsa, valamint az, hogy lesz-e bihari kieső a harmadosztályból. Mint ismeretes, a 2019–2020-as idényben két gárda, a Nagyváradi Luceafărul és a Váradszentmártoni KSK képviseli megyénket a harmadosztályban.

Szilágy megye ellen

A Román Labdarúgó-szövetség székhelyén elkészítették a harmadosztályba jutásról döntő osztályozók sorsolását. Bihar megye bajnoka Szilágy megye legjobbjával méri össze erejét oda- és visszavágó alapon. Az első mérkőzésen idegenben lépnek majd pályára a bihariak június 13-án, aztán a visszavágót a Bodola Gyula Stadionban játsszák egy héttel később.

Az őszi idény végén nem dőlt el az ellenfél kiléte, mivel a Szilágysomlyói Sportul és a Zsibói Rapid egyforma pontszámmal áll a rangsor első két helyén. Hét sikertelen próbálkozás után tavaly végre Bihar megye bajnokára is rámosolygott a szerencse, és a Váradszentmártoni KSK Kolozs megye legjobbját kétszer is legyőzve jutott fel a harmadosztályba.

A megyei ifjúsági bajnokságban szintén a NAC vezeti a rangsort annak ellenére, hogy a csapat tagjai fiatalabbak a versenykiírás által megszabott korosztálynál. Az éllovas előnye viszont csak 3 pont a második helyezett, szintén váradi Egyetem FC-vel szemben. Bármelyik gárda nyeri is meg a bajnokságot, a felnőttekhez hasonlóan Szilágy megye korosztályos bajnokcsapatával (a zsibóiak számítanak a fő esélyesnek) mérkőzik majd meg az országos küzdelem első fordulójában. A megyeközi párharc szintén két találkozón dől majd el.

Cserpatak a favorit

A megyei másodosztály első csoportjában a Cserpataki Slovan a bajnoki cím legfőbb esélyese, a második csoportban a Belényesi Gloria áll az élen, de a bontesdi és a biharrósai csapat még beleszólhat a küzdelembe. A második hely megszerzéséért is szoros küzdelem várható mindkét csoportban. Tavaly nyáron került sor először osztályozóra, és nem kis meglepetésre az a Mezőtelegdi Foresta és a Biharrósai Unirea sikerével zárult. A vereségek ellenére végül a belényesi és a szalontai csapat is megőrizte első osztályú tagságát, mivel a visszalépések miatt fel kellett tölteni a létszámot.

Támogatásra várva

A megyében tevékenykedő focicsapatok többségét a helyi önkormányzatok támogatják, kevés a magánbefektető, aki segítené a működésüket. A költségek jelentős részét a hazai pályás mérkőzések szervezése emészti fel, ide tartozik a játékvezetők tiszteletdíja, valamint az orvosi ügyelet biztosítása. A BMLE több éve próbálkozik, hogy anyagi támogatást szerezzen az általa szervezett bajnokságokban részt vevő együtteseknek. Az elmúlt három évben a Bihar Megyei Tanács keretében működő Projektigazgatóságtól pályáztak meg vissza nem térítendő támogatásokat, s azokból az elsősegélykészleteket töltötték fel, majd labdákat és hálókat vettek a felnőtt és az ifjúsági együttesek számára.

A BMLE elnöke, Radu Bitea a Bihar Megyei Tanácshoz fordult a csapatok megsegítése végett, főleg mert több szomszédos megyében már évek óta jól működik az ilyenfajta támogatás mind a sporttörvény, mind a civil szervezetek támogatásáról szóló jogszabály alapján.

A csapatok képviselői együtt beadvánnyal fordultak a Bihar megyei önkormányzathoz, kérve, hogy fordítson több figyelmet a futballra, s találjon anyagi forrásokat a városokban, illetve a falvakban működő egyesületek megsegítésére. „Törvény van rá, s ha a politikai konszenzus is létrejön, akkor könnyebb lehet majd csapataink dolga az éves költségvetés előteremtésében. Ne feledjük, hogy a labdarúgás Biharban is a legnépszerűbb sportágnak számít, több mint 3000 sportoló van leigazolva (a tagok közel fele még ifjúsági korú játékos). Nagyvárad mellett ma már a megye több településén, Nagyszalontán, Érmihályfalván, Élesden, Belényesben, Margittán és Berettyószéplakon is működnek utánpótlás-nevelő központok, s azokban több száz gyermek futballozik. A labdarúgás támogatásával a fiatalok egészséges életmódra nevelését is elősegítik az illetékesek, de csapatjátékról lévén szó, közösségformáló szerepet is betölt ez a sportág” – jegyezte meg Boros Péter, a BMLE főtitkára.

2020.04.11
Galéria
Szoros lesz a kiesés elleni küzdelem
A NAC 1910 (kék mezben) őrzi kapuját. A megyei első osztály éllovasának célja a harmadosztályú tagság megszerzése
Új hálókkal és szögletzászlókkal támogatták a csapatokat. Orban Jakab (jobbról), a Bihari Földvár vezetője veszi át a hálót és a szögletzászlókat