Ahol küzdenek az elmagányosodás ellen

Székelyhídon a közelmúltban nyugdíjasklub alakult. A szerveződés elnökének Rhédey Emíliát választották.

Néhány évvel ezelőtt már működött nyugdíjasklub a városban, pontosabban a Házhelyként ismert városrészen. Azért ott, mert abban a körzetben találtak megfelelő helyiséget összejöveteleik számára – tudtuk meg Aszalós Tímeától, a klub újraindításának kezdeményezőjétől. Az RMDSZ nőszervezetének regionális vezetőjeként tapasztalta az idős emberek igényét a klub létrehozására. Az elmagányosodás megakadályozása fontos szempont számukra, a városban több százan lehetnek időskorúak.

Nem új a kezdeményezés, több településen már sikerrel működik hasonló társaság. Aszalós Tímea ötletével megkereste a város polgármesterét, Béres Csabát, s ő támogatta a gondoskodó szándékból fakadó ötletet. Az alakuló gyűlést az önkormányzat nagytermébe hívták össze, jelen volt Kéry Hajnal, az RMDSZ Bihar megyei Nőszervezetének elnöke is. A másfél tucatnyi résztvevő Rhédey Emíliát választotta meg klubelnöknek.

A továbbiakra nézve ötletekkel is előálltak a nyugdíjasok. Elsősorban szeretnék, ha időszakonként egy-egy szakorvos meglátogatná őket, ismertetőt tartana időskori betegségekről, valamint az életmódra vonatkozó tanácsokkal látná el őket. Az idősödő emberek szívesen mennének kirándulni, nemcsak belföldi, de határon túli buszos utazásokat is vállalnának. A jelenleg helyileg szervezett utazások számukra nem felelnek meg, mert ők már nem tudnak lépést tartani a fiatalokkal.

Egyelőre nem tudni, hol találnak klubhelyiségnek megfelelő ingatlant. Remélik, hogy Béres Csaba polgármester a segítségükre lesz ebben. Aszalós Tímea már „feladatot” is adott a tagoknak, szívesen elvállalták a kokárdakészítést a márciusi ünnepre. Aztán meg következik a húsvétra való készülődés, ez szintén tartogat lehetőséget közös tevékenységre. Bíznak abban, hogy a későbbiekben további tervek is születnek majd, nyilatkozta az RMDSZ-es regionális vezető.

2020.04.11
Galéria
Ötletbörzét is tartottak
A polgármester is támogatja a klub létrejöttét
Az alakuló ülésen elnököt is választottak
Kulcsszavak: