A megállapodás visszavonását kérik

Mint ismeretes, Marcel Vela belügyminiszter kedden este a Romániai Ortodox Egyházzal kötött megállapodást ismertette, mely a sürgősségi állapot ellenére enyhíti az ortodox hívek számára a kijárási korlátozásokat. Alább az RMDSZ álláspontját olvashatják.

Frissítés: Nyilvánosan lemondásra szólította fel Marcel Vela belügyminisztert az RMDSZ, amiért enyhítette a kijárási tilalmat az ortodox hívek számára közelgő húsvéti ünnepeken.  Hegedüs Csilla szóvivő szerint a tárcavezető ezzel veszélybe sodorta az ország lakosságát, és diszkriminálta a nem ortodox vallású állampolgárokat.

 

A belügyminiszter lenullázza mindazt, amit a szigorító intézkedéseknek köszönhetően közösen ért el a társadalom. Marcel Vela semmibe veszi az államelnök által elrendelt szükségállapotot, saját kormányának közegészségügyi intézkedéseit, és ezáltal veszélybe sodorja az országot.

A kijárási tilalom korlátozásának enyhítése közegészségügyi szempontból rendkívül veszélyes, minden előrejelzés szerint a fertőzöttek és halálesetek számának drasztikus megugrásával járna. Emellett Marcel Velának az ortodox egyházzal kötött megállapodása a gazdasági csődből kilábalni készülő ország erőfeszítéseit is hónapokkal vetné vissza.

Ez azt jelenti, hogy a szükségállapot tovább tarthat, a megszorító intézkedések tovább maradnak érvényben, és csak később lehet újraindítani a gazdasági tevékenységet.

Egyértelmű, hogy ez az intézkedés diszkriminatív a katolikus és protestáns hívőkkel szemben. Különösen bántó ez most, amikor a társadalmi szolidaritásnak és az egymás iránti felelősségnek kell meghatározónak lennie.

A miniszterelnöktől azt várjuk, hogy ne megerősítse a megállapodást, hanem utasítsa a belügyminisztert annak visszavonására. Mert semmi sem indokol egy ilyen döntést egy hónappal a szükségállapot elrendelése után, annak újabb hónappal való meghosszabbításának pillanatában.

Áldott húsvétot kívánunk ortodox barátainknak! Azt reméljük, hogy saját maguk és családjuk, de az egész ország lakosságának érdekében is figyelembe veszik, hogy a járványhelyzet csúcsa csak ezután következik, a korlátozások enyhítésével pedig csak súlyosbítanak a helyzeten.

Ezért arra kérjük őket, hogy maradjanak és ünnepeljenek otthon!

2020.04.15
Galéria