Gyakori kérdések és válaszok

A Stratégiai Kommunikációs Csoport a leggyakrabban feltett lakossági kérdésekre válaszolt, ezeket az információkat foglaltuk össze az alábbiakban.

Tilos a gyermekekkel parkokba, játszótérre menni, a lakás körül azonban szabad sétálni, mozogni vele. Halászni kizárólag a kereskedelmi engedéllyel rendelkezők mehetnek, nekik a saját felelősségre tett kijárási nyilatkozaton a szakmai érdekből történő lakáselhagyást kell megjelölniük, tehát a lehetőség a sporthorgászokra nem vonatkozik. A méhészeknek ugyanígy kell tenniük, ha a kaptárakhoz, illetve onnan haza mennek.

Szabad ellenben a gépkocsik vagy gépkocsi-alkatrészek vásárlása, illetve autójavítás és -mosatás céljából elhagyni a lakást, ehhez a kijárási nyilatkozaton az alapszükségletek beszerzését kell bejelölni.

A mezőgazdasági munkák elvégzéséhez a 8. számú katonai rendelet nem szab meg távolságot, tehát el lehet menni e célból egyik településről a másikra, azonban szükséges a kijárási nyilatkozat és a termelői igazolvány.

A sírkertekbe csak temetésekre mehetnek el, legtöbb nyolcan, más okból nem.

A kijárási nyilatkozatok használhatók újradátumozással, ha a dátum jól olvasható, és nem változott az útvonal. Fontos azonban, hogy a nyilatkozatokon minden alkalommal szerepelnie kell a saját kezű aláírásnak is, akinek tehát nincs nyomtatója, az inkább kézzel írja meg a nyilatkozatot, ne telefonos vagy számítógépes alkalmazások segítségével készítse el.

2020.04.15
Galéria
Képünk illusztráció