Érkeznek az egészségügyi szállítmányok

Magyarország, Törökország és Dél-Korea után Kínából is érkeznek az egészségügyi felszerelések Biharba. Sanghajból indult Tarom-gép landolt szerdán délután a váradi reptéren.

Nagyvárad önkormányzata Kínából vásárolt több mint 60 tonna járványellenes védőfelszerelést. Az első adag – 37 tonnányi – az elmúlt hét végén érkezett meg, olvasható a polgármester közösségi oldalán. Ma a Tarom hazai légitársaság két Boeing 737-es utasszállító gépe indult útnak Shanghajból a szállítmány második, 10-10 tonnás részével. Az első repülőgép koradélután landolt a nagyváradi repülőtéren, és rögtön meg is kezdődött a kirakodás. A második repülő érkezése éjszakára várható. A bejegyzés szerint a gépek Kazahsztánban megszakítják az útjukat, hogy újratankoljanak. A harmadik repülőgép is várhatóan a hét végéig megérkezik ugyancsak 10 tonnányi felszereléssel.

A polgármester szerint a védőeszközökből nemcsak a váradi, hanem a megye többi kórházának, is jut annyi, hogy eredményesen vegyék fel a küzdelmet a koronavírus-járvány ellen, és az „első vonalban” dolgozó többi hatósági személyt is el tudják látni. Ilie Bolojan arra is ígéretet tett, hogy a közeljövőben tételesen elszámol a nyilvánosság előtt: mit vettek és mennyiért.

Időközben a megyei kórházban az orvosi kamara és a Vöröskereszt reprezentánsai megkezdték azoknak az ugyancsak védőeszközökből álló csomagoknak az összeállítását, amelyeket a háziorvosokhoz fognak eljuttatni. A beszerzést a Bihar Megyei Tanács gyors anyagi segítségével tudták lebonyolítani.

E hét végéig egyébként összesen 45 tonna orvosi felszerelést hoz az országba a román légierő – közölte kedden a Stratégiai Kommunikációs Csoport. A 100 ezer védőruhát tartalmazó szállítmányt Dél-Koreából rendelte a Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség és a központosított beszerzésekért felelős országos hivatal. A felszerelést az országszerte a járvány leküzdéséért dolgozó egészségügyi és rendvédelmi személyzetnek szánják. Eddig már Törökországból is érkezett Romániába felszerelés, illetve több Bihar megyei kórházba és szociális ellátó intézménybe eljutottak a Magyarországról küldött felszerelések.

2020.04.15
Galéria
Utasok helyett egészségügyi felszerelést hozott a Tarom-gép
Nyomon követhető a Sanghajból Váradra tartó repülőgép útja