Nagymama konyhája

A főzést minden bizonnyal a legrégebbi foglalkozások közé sorolhatjuk. Sokan nemcsak megszokásból, a test táplálása miatt szoktak főzni, hanem azért is, mert örömüket lelik benne, s igazi elismerés, ha egy-egy jól sikerült fogás után a családtagok megnyalják mind a tíz ujjukat. Ilyen a nagyszalontai JÁMBOR IBOLYA is.

Ahány ház, annyi szokás, ez a főzésre is igaz. Ezért az egyik ügyes kezű nagyszalontai nagymamát, Jámbor Ibolyát arról kérdeztük, ő hogyan sajátította el a főzés tudományát, illetve mit készít a legszívesebben a családnak. Beszélgetőtársunk már nyugdíjas ugyan, de szívesen gondoz betegeket önkéntesen, és az idősek otthonába is eljár, hogy az ott lakókat meglátogassa és kicsit felvidítsa. Emellett az otthoni teendőket is ellátja nagy szeretettel.

– Szabadidejében mivel foglalkozik legszívesebben?

– Rendszeresen járok a helyi kézműveskörbe. Nagyon szeretek különböző dolgokat készíteni, alkotni akár szalmából, akár gyöngyből, még kukoricacsuhéból is. Számomra ezek a tevékenységek örömöt és kikapcsolódást nyújtanak. A munkáimat általában elajándékozom, és mindig örömöt szerzek velük.

– Hány évesen főzött először?

– Már egészen kis gyermekkoromtól kezdve segítettem édesanyámnak, úgyhogy mondhatni, belenőttem a főzésbe. Önállóan húszéves koromban főztem először, amikor férjhez mentem. Ha jól emlékszem, valamilyen gulyást készítettem, a férjem nagyon szerette.

– Ki tanította meg a főzés tudományára?

– Elsősorban édesanyám, leginkább neki köszönhetem mindazt a tudást, amit az ételek készítése terén megszereztem. Mindig arra törekedtem, hogy azokat az ízeket adjam meg az ételeknek, amelyeket az ő főztjében éreztem.

– Milyen nehézségekbe ütközött kezdőként?

– Nem voltak nehézségeim, de ezt szerintem annak köszönhetem, hogy már korán odaállított anyukám a konyhába segédkezni. Így később, amikor már önállóan kellett főznöm, nem voltak olyan nagy gondok, amiket ne tudtam volna megoldani.

– Mit főz a legszívesebben?

– Talán a gulyás- és a húslevest szeretem elkészíteni legjobban, de az abszolút kedvenc a palacsinta, azt bármikor szívesen megsütöm.

– Mi a család nagy kedvence?

– A húsgombócleves meg a rántott csirkemell sült krumplival. Ez utóbbi elsősorban az unokám kedvence, de hát nekem mint nagymamának természetesen az a legfontosabb, hogy a kis unokámnak és a szeretteimnek örömöt szerezzek az ételeimmel, így mindig szívesen főzök nekik.

– Szeret új ételeket kipróbálni?

– Nagyon is, legújabban az Igaz Virág Egyesületnél elkészített ételeket csinálom meg mindig otthon. Az egyesület hetente tart előadást és bemutató főzést, mindig az egészséges életmód jegyében, megmutatják, hogyan lehet hagyományos ételeket minél egészségesebben elkészíteni úgy, hogy még nagyon finom is legyen. Legutóbb rakott karfiolt készítettem, ennek a receptjét meg is osztanám a kedves olvasókkal.

– Mit gondol, a mai fiatalokat mennyire érdekli a főzés?

– Sajnos szerintem nem nagyon érdekli őket a főzés tudománya, ez talán felgyorsult világunknak tulajdonítható. Meg is vannak terhelve tanulással, munkával, s ez sajnos a főzés kárára megy. Most már mindent meg lehet vásárolni a boltokban, amivel időt és energiát spórolnak meg, így inkább megveszik a készételt, mintsem otthon főzzenek.

– Tapasztalatai alapján mit tanácsol a fiataloknak, milyen ételeket fogyasszanak?

– Azt ajánlom, hogy a húsok helyett inkább fogyasszanak minél több nyers ételt, vagyis sok gyümölcsöt, zöldséget és magvakat, ezek mind nagyon egészségesek, és hosszú távon hozzájárulnak az egészségünk megőrzéséhez.

Rakott karfiol

Hozzávalók (6 adagra): 1 kg karfiol rózsáira szedve, 4-5 cikk fokhagyma, 3 evőkanál olaj, 3 evőkanál liszt, 1 csésze zsemlemorzsa, másfél csésze víz, 1 kiskanál fűszerkeverék, só ízlés szerint.

Elkészítés: A karfiolt sós vízben megfőzzük, leszűrjük és félretesszük. A fokhagymát az olajjal, kevés vízzel és a fűszerrel simára turmixoljuk. Ezt a keveréket tojás helyett használjuk. A karfiolt lisztbe forgatjuk, majd a fokhagymás öntetbe, végül a zsemlemorzsába. Kiolajozott tepsibe vagy jénaiba helyezzük, és 15-20 percre közepes fokozatra állított sütőbe tesszük.

2020.04.16
Galéria
Jámbor Ibolya mindig nagy örömmel készít finom ételeket a családtagjainak
Az ügyes kezű nagymama egyik új kedvence a rakott karfiol, amelynek igazán egészséges elkészítési módját nemrégiben tanulta meg
Kulcsszavak: