Férjének hagyatékát ápolja és élteti

Nagyszalonta elismert, tehetséges képzőművésze, Domján Sándor 1952-ben látta meg a napvilágot a hajdúvárosban, s 2017-ben távozott az élők sorából. Örökségül 648 alkotást hagyott hátra. Felesége, DOMJÁN KLÁRA, aki műszaki rajzolónak tanult, nemcsak házaséveik alatt támogatta férjét, hanem párjának halála után is féltő szeretettel óvja és ápolja annak műveit és hagyatékát.

Domján Sándor szakiskolába és művészeti népi iskolába járt. A fametszetek iránti szeretete és érdeklődése 1961-ben kezdődött, amikor egy nagyszalontai kiállításon megismerkedett Gy. Szabó Béla művészetével. Későbbi élete során példaképként tekintett a romániai magyar grafikusra. Amint azt lapunk 2016. májusi számában is olvashatták, élete során 30 egyéni tárlata volt, és részt vett 36 csoportos kiállításon, alkotásai szinte a világ minden pontjára eljutottak, pontosan 19 országba, köztük az Amerikai Egyesült Államokba, Kanadába, Tunéziába, Japánba. Az alkotó özvegyével, Domján Klárával beszélgettünk a hagyatékgondozás megindító, egyben örömteli munkájáról.

– Milyen módon igyekszik megőrizni és ápolni férjének hagyatékát?

– Sanyi halálának első évfordulója alkalmából leltárt készítettem az alkotásairól, a fametszetekről és azok példányszámairól, mindent gondosan lejegyeztem. Domján Sándor 254 fametszetet és két linómetszetet hagyott örökül, emellett 86 akvarellkép, 134 pasztell, 33 olajkép és 8 porfestékkel készült alkotás őrzi művészetét. Tusrajzait, vázlatait is beleszámolva összesen 648 alkotása maradt az utókorra. Ez az összegzés a jövőre nézve nagyon hasznosnak bizonyult, hiszen így átfogó képet kaptam, s pontosan megtudtam, miből gazdálkodhatok. Azután Sanyi halálának második évfordulója alkalmából a műveiből adományoztam a nagyváradi Körösvidéki Múzeumnak, felajánlottam 35 fametszetet. Az egyik ilyen alkotást, amely Ady Endre szülőházát ábrázolja, a nagyváradi Ady Endre Emlékmúzeumba is elvitték, illetve ugyanezt az alkotást megtalálhatjuk Ady egykori lakóhelyén, a csucsai kastélyban. Ennek az évfordulónak a kapcsán egy emlékfilm is készült a férjem életéről és munkásságáról. Szó esik benne a gyerekkoráról, családjáról, rólam és a gyerekeiről, az utazásairól, munkáiról és alkotásairól; több érdekességet is megtudhatunk belőle.

– A jövőben hogyan szeretné tovább éltetni férjének munkásságát?

– Nem titkolt szándékom, hogy a férjem még több munkáját felajánljam egy állandó kiállítás részére, ahol mindenkinek lehetősége nyílhatna megcsodálni ezeket a nem mindennapi alkotásokat. Bízom abban, hogy lesz rá mód, találok majd egy állandó kiállítóhelyet a férjem alkotásainak.

2020.04.17
Galéria
A művész felesége, Domján Klára hatalmas szeretettel ápolja férjének hagyatékát
Domján Sándor élete egyik utolsó kiállításának a megnyitóján, 2017-ben Nagyszalontán
A szalontai Toldi utca részlete, Domján Sándor metszete
Lánya, Laura ihlette a rajzot egy tengeri nyaralás alkalmával
Tájkép őrzi a művész természet iránti szeretetét