Tudnivalók a külföldi munkavállalásról

A Területi Munkaügyi Felügyelőség Bihar megyei kirendeltsége összegezte a külföldi munkavállalással kapcsolatos tudnivalókat.

Külföldi munkára csak a hivatalosan működő munkaközvetítő ügynökségek jogosultak. Ezeknek nyilvántartásba kell véteniük magukat a területileg illetékes munkaügyi felügyelőségeknél, és szerződést kell kötniük a külföldi munkaadóval, legyen az akár jogi, akár magánszemély. A munkakeresőkkel közvetítési szerződést kell kötniük, és biztosítaniuk kell egy román nyelvű egyéni munkaszerződés megkötését is a dolgozó részére az adott állam nyelvén megkötött szerződés mellett. Amelyik államban nincs egyéni munkaszerződés, a közvetítőnek gondoskodnia kell arról, hogy azzal egyenértékű dokumentumot kössenek meg két nyelven. Ezekből a szerződésekből az ügynökségeknek is meg kell őrizniük egy-egy példányt.

A járványügyi helyzetben érvényes rendelkezések szerint a repülőterekig az ügynökségeknek kell megszervezniük a munkavállalók utazását, és a védőfelszereléseket is nekik kell biztosítani részükre. A reptérre tarto közszállítási járművekre csak megfelelő védőfelszerelésben lehet felszállni. Ha valaki másként megy a repülőtérre, annak erről tájékoztatnia kell a munkaközvetítő ügynökséget. A munkaközvetítő egy képviselőjének ott kell lennie a reptéren, az ő adatait kötelező megadni a repülőtér adminisztrátorának.

2020.04.22
Galéria
Képünk illusztráció