A várfalakat és a bástyákat is felújítják

A nagyváradi vár falainak felújítása több mint felerészben elkészült, tájékoztatott a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal Sajtószolgálata.

A munkálatok kezdete óta az északi és a nyugati bástyafalon, a Csonka- és a Bethlen-bástyán dolgoztak, illetve az úgynevezett F jelzésű, egykori raktárépületen, ez a munkálatok körülbelül 57 százalékát jelenti. A felújításra a Regionális Operatív Programtól nyertek támogatást, a szerződés értéke áfa nélkül 9,6 millió lej, a kivitelezést a Drum Asfalt Kft., a Trameco Rt. és a Lemacons Kft. alkotta cégcsoport végzi, nekik tavaly áfával együtt 3,2 millió lejt fizetett ki a megbízó nagyváradi önkormányzat. A felújítás 30 hónapig tart.

A munkálatok során mind a vársánc, mind a várudvar felől megtisztították a falakat és a  koronapárkányt, kiemelték a törött téglákat, feltöltötték a repedéseket. A Csonka-bástya köröndjét és falait is rendbe tették, a Bethlen-bástyánál a külső, vársánc felőli falakon dolgoztak. A raktárépületnél szükség volt a részleges bontásra és a kazamata kiürítésére, annak alapját is meg kellett erősíteni. A felújítás során a csatornázást és az elektromos vezetékek szerelését is elvégezték.

2020.04.29
Galéria