Mire mennyi jut Bihar megyében?

Amint arról a Biharország is beszámolt, áprilisban nagyon feszült légkörű megyei tanácsülésen, egyetlen liberális tanácstag átszavazásával elfogadták Bihar megye ez évi költségvetését.

A megyei büdzsé bevételi és kiadásai oldalán egyaránt 431,7 millió lej szerepel, ebbe az összegbe a politikai viták miatt nem foglalták bele az önkormányzatoknak járó támogatásokat. A bevételek között megtalálható a tavalyi 43,9 ezer lejes költségvetési többlet is. A bevételi oldalon 145,2 millió lej állami támogatás szerepel, ennek legnagyobb részét, 106,4 millió lejt a fogyatékkal élőkre fordíthatják, 27 millió lej jut az utak aszfaltozására, ötmillió lej pedig a vissza nem térítendő támogatású projektek költségeit – például az áfát – fedezi. A jövedelemadó 11,25 százalékának visszaosztásából 56 millió lej jövedelme lesz a megyei tanácsnak, az áfa visszaosztása nyomán pedig további 11,1 millió lej jut célzottan a megyei utakra. Saját költségvetésének kiegyensúlyozására 23,2 millió lejt használhat el a Bihar megyei önkormányzat, az egészségügyi-szociális központok támogatására pedig 6,6 millió lejt.

A kiadási oldalon 183,9 millió lej szerepel a szociális szolgáltatásokra, tanügyre 19,4 millió lej jut (az áprilisi ülésen elfogadták a speciális iskolahálózatról szóló tanácsi határozatot is), kultúrára, egyházi támogatásra (a megyei tanács az egyházak világi alkalmazottainak béréhez járul hozzá) és szabadidős tevékenységekre 75,8 millió lej. Szállításokra 91,6 millió lejt különítettek el a költségvetés kiadási oldalán, míg kereskedelmi és gazdasági tevékenységekre 13,2 millió lejt fordíthatnak.

Bihar megye költségvetését bárki megnézheti a megyei tanács honlapján (www.cjbibor.ro) a Közérdekű információk (Informaţii de interes public) menüpontnál, a határozattervezetek között.

2018.04.30
Galéria
Tüntettek az alkalmazottak a megyeháza előtt a büdzsé késedelmes elfogadása miatt
Az ülésteremben tapssal ünnepelték a költségvetés elfogadását