A cégek alkalmazottait is és az idősotthonok lakóit is tesztelik

Ilie Bolojan nagyváradi polgármester és dr. Gheorghe Carp, a Bihar megyei kórházak működésének koordinátora ma délután videónyilatkozatban beszélt többek között a PCR-tesztelésről.

Mivel a napi több százról 25-30-ra csökkent a külföldről hazatérők száma, intézményes karanténban általában 250-300 ember van naponta, mondta a polgármester. Közölte: a nagy cégek alkalmazottainak tesztelését is elkezdték, és lehetőséget teremtenek erre azoknak a magánszemélyeknek is, akiknek speciális ok miatt kell elhagyniuk az országot.

A helyi önkormányzat ma megtartott rendkívüli ülésén összesen 3,3 millió eurót különítettek el a városi és megyei kórháznak berendezések – például lélegeztetőgépek és monitorok – vásárlására, jelentette be Ilie Bolojan. A tanácsi határozatok szerint a két kórház kölcsönként kapja az összegeket, a polgármester pedig elmondta: május második részében uniós támogatást kérnek majd az elszámolásához. Ha sikerül, teljes egészében, ha nem, legalább részben ebből számolják el a vásárlásokat, a különbséget pedig az önkormányzat pénzéből. A megbetegedések száma csökken, ezért a jövő héttől fokozatosan újból meg szeretnék nyitni a városháza egyes részlegeit a polgárok előtt, természetesen az egészségügyi előírások betartása mellett. Mint mondta, remélhetőleg június elejére viszonylag normális körülmények között működik ismét a hivatal, de mindenkinek, aki belép az épületbe, megmérik majd a testhőmérsékletét.

A város kórházban kezelt 136 ember közül hárman vannak intenzív osztályon, és csak egyiküknek van szüksége lélegeztetőgépre - foglalta össze a helyzetet dr. Gheorghe Carp. Megkezdték a héten váradi nagyvállalatok alkalmazottainak tesztelését, és 90 százalékban negatív eredményt kaptak. Az úgynevezett pooling módszert alkalmazzák, általában tíz ember mintáit tesztelik, majd felezéssel szűrik ki a tényleges fertőzötteket. Az alkalmazottak szűrésére azért van szükség, hogy ne alakuljanak ki járványgócok a sokakat foglalkoztató vállalatoknál, amelyeknek ingázó dolgozói is vannak. A megye más településeire is oda kell figyelniük, mondta Carp doktor, az utóbbi napokban ugyanis vidéki páciensek kerültek kórházba. A koronavírus-teszteket elvégezték a nagyváradi önkormányzat által működtetett idősotthonok lakóin is, jövő héten pedig az egyházi fenntartású otthonok lakóit szűrik majd – tette hozzá.

Alaposan megindokolt esetekben – például halaszhatatlan külföldi gyógykezelés vagy hozzátartozó külföldön bekövetkezett halála – magánszemélyeket is tesztelni fognak, ugyanis a szomszédos és az európai uniós országok legtöbbjébe csak úgy engedik beutazni a külföldieket, ha négy napnál nem régebbi, negatív PCR-teszttel igazolják, hogy nem vírushordozók – magyarázta a kórházvezető. Az igénylések elbírálásának szabályozásához a prefektúra segítségét kérték a városi elöljárók, és a tervek szerint hétfőn teszik közzét a városi kórház és a polgármesteri hivatal honlapján, hogy ki és milyen feltételekkel kérheti a teszt elvégzését.

Végezetül dr. Gheorghe Carp arra is figyelmeztetett: az esetleges enyhítések ellenére továbbra is szükség van az emberek közötti távolságtartásra, adataik ugyanis azt mutatják, a járvány fertőzőképessége még nem csökkent jelentősen.

2020.05.08
Galéria
Ilie Bolojan és dr. Gheorghe Carp