Elfogadták a 2019-es váradi adókat és illetékeket

Április végi rendes ülésén elfogadta a nagyváradi önkormányzat képviselő-testülete a jövő évi helyi adókat és illetékeket.

A vita során Kirei Melinda RMDSZ-es frakcióvezető azt javasolta, hogy azok a magánszemélyek, akik március 31-éig kifizetik teljes évi adóikat és illetékeiket, kapjanak ismét 10 százalékos kedvezményt. Ezt elutasították, átment azonban az a liberális javaslat, amely a határozattervezetben szereplő 4 helyett 5 százalékos kedvezmény megadására vonatkozott. Ennél nagyobb, 8 százalékos adókedvezmény jár azoknak, akik on-line (a www.oradea.ro vagy a www.ghiseul.ro oldalon) fizetik be az ingatlan- (telek- és épület-), illetve a gépjárműadójukat.

Mivel ebben az évebn jelentős adóemelést hajtottak végre, 2019-re az ez évi adók és illetékek szintjének megőrzését javasolták. Marad ugyanakkor a büntetőadóztatás is: a gondozatlan épületre 500 százalékos többletadót vetnek ki, 50 százalékkal magasabb adót kell fizetniük azoknak, akinek kereskedelmi helyiségük van, és az egy évben több mint 30 napig zárva tart, szintén 50 százalékkal megemelték az ezekhez tartozó telek adóját is. Szintén 50 százalékkal magasabb azoknak az adója, akiknek a város főútjai mentén beépítetlen telkük van, valamint azoknak, akiknek nincs csatornázási szerződésük. Az ipari parkban lévő cégek adóját ezzel szemben felére csökkentették.

2018.05.02
Galéria