Megkezdődött a váradvelencei Templom tér teljes felújítása

Az RMDSZ kezdeményezte, a nagyváradi magyarság pedig mellé állt a 2018-ban meghirdetett participatív költségvetés versenykiírása idején. Mára megkezdődött a Templom tér teljes felújítása, amely az eredetileg tervezett 200 ezer euró helyett az átfogó infrastrukturális fejlesztésekkel együtt immár 700 ezer euró értékben valósul meg.

A nagyváradi városvezetőség kolozsvári mintára 2018-ban indította el a részvételi költségvetési projektjét, amely arról szól, hogy a városban bárki javasolhat, kezdeményezhet közérdekű beruházást 200 ezer euró értékig. A nevezéshez pályázatok összeállítására volt szükség, amelyeket az önkormányzat szavazásra bocsátott.

Az RMDSZ nagyváradi szervezete egyebek mellett két nagy projekttel vett részt az úgynevezett participatív költségvetés 2018-as kiírásában, a váradvelencei Templom tér felújítását és a váradhegyaljai kultúrház felújítását tűzve ki célul. A két pályázathoz a szavazási időszakban több ezer nagyváradi csatlakozott és támogatta a kezdeményezést, így mindkét pályázatot a nyertesek között hirdette ki a nagyváradi városvezetőség. Az azóta eltelt időszakban azonban keveset hallottunk ezeknek a pályázatoknak a sorsáról.

Az RMDSZ nagyváradi városi tanácsosainak kérdésére a városvezetőség korábban közölte, a 2018-ban nyertes pályázat, a Templom tér felújítása számos más munkálatot von maga után, amelyeknek az előkészítése időbe telik, és további forrásokra lesz szükség. A napokban elkezdődött a váradvelencei Templom (ma Tineretului) tér felújítása. Az ott lakók örömmel nyugtázzák, hogy ha bár sok időbe telt, valóra válik az álmuk és sikerül végigvinni azt a kezdeményezést, amely az RMDSZ által fogalmazódott meg két évvel ezelőtt, és amely mellé teljes nagyváradi magyar összefogást sikerült állítani.

Pető Dalma tanácsos elmondta, a Templom téren élők évtizedek óta várnak arra, hogy az ő lakóhelyük környékét is rendbe tegye város, hiszen ugyanolyan adófizető polgárok, mint azok, akik a „közkedveltebb”, ezért sokkal több városi befektetés révén modernebb környezetben élnek.

Sújtó Julianna, aki a Templom téren él, elmondta, tizenöt éve rendszeresen kérvényezi a felújítást, és minden lehetséges ülésen szóvá teszi, hogy Váradvelence központját nem hajlandók rendbe tenni. „Azóta mindig meg lett ígérve, és most jutottunk odáig, hogy kicserélték a víz- és szennyvízelvezető csöveket, és várjuk, hogy aszfaltozzanak is.”

A Templom téri utcák modernizálásával párhuzamosan elkezdődött a római katolikus templom felújítása is. „Festik a templomot is, hála Istennek, rendben lesz a Templom tér, és emberi módra leszünk elismerve” – sommázza Sajtó Julianna.

„A participatív költségvetés 2018-as kiírásában az egyik nyertes pályázatunk a nagyváradi magyarok támogatásával a Templom tér rendbetételére vonatkozott. Akkor nagy dolognak számított, nagyon örültünk annak, hogy a nyertesek között hirdették ki” – mondta Pető Dalma. Az önkormányzati képviselő hozzátette, időközben „a Temlom tér felújítása olyan infrastrukturális beruházásokat vont maga után, amelyekre az itt élők lassan nyolcvan éve vártak”. Ebből kifolyólag a tér rendbetétele, amely „a mi pályázatunk szerint 200 ezer eurós beruházása lett volna a városnak, ma már több mint 700 ezer euró értékben valósul meg” – tudatta a tanácsos. „Ez bebizonyítja, hogy ha mi kezdeményezünk, szükség van a közösségi összefogásra ahhoz, hogy sikeresen végigvihessük elképzeléseinket. Köszönet illeti a nagyváradi magyarságot, amely kiállt az RMDSZ projektje mellett. Csakis együtt tudunk erősek lenni!” – fogalmazott Pető Dalma.

2020.05.18
Galéria
Pető Dalma városi tanácsos, az egyik kezdeményező és Sújtó Julianna Templom téri lakos örömmel nyugtázta a fejleményeket