Sajtból van a mindennapi kenyér

Az érköbölkúti dombok ölelésében, ott, ahol a drótostót is eltévedt egykoron, sikeres családi vállalkozás működik: a Barta-féle sajt egyre keresettebb termék közeli és távolabbi vidékeken.

Kanyarokkal tűzdelt meredek lejtő, majd kaptatón jobbra felfelé kapaszkodás után hirtelen irányváltás következik, és a kapun már olvasható is a díszes cégtábla szövege, amely hírül adja, hogy itt készül sokak kedvence, a Netty sajt. Síkvidékről érkezőnek mesés ez a táj, a dombperemről belátni a völgykatlanba, a számtalan kapaszkodót követően újabbnál újabb látnivaló tárul a szemünk elé. Két településsel visszább még az érmelléki lapály ural mindent, majd az erre járó idegen azon veszi észre magát, hogy a békakuruttyolós tájból csipkerózsikás mesevilágba toppan.

Az egykori termelőszövetkezet épületében működik a családi sajtüzem. Rajtuk kívül más vállalkozás is van az udvarban, ezért eligazítás végett telefonom után nyúlok. Barta Anett éppen csak kikukkant az ajtón, már fut is vissza, mert a joghurt készítésének legfontosabb fázisát végzi. Hűha, itt aztán tiszta minden, mint a patyolat, olyan, amilyennek lennie kell. Anett elmosolyodik; amellett, hogy a higiénia kötelező, ő maga is igen rigolyás a tisztaságra, mondja, és már nyomja is a tenyeremre a fertőtlenítő oldatot. A benti műhely ajtaját nyitva hagyja, míg én az előtérben kapok ülőalkalmatosságot a jegyzeteléshez. Míg beszélgetünk, folyamatosan dolgozik, keveri-kavarja a sajtnak valót, majd leválasztja a savót, a massza pedig a formába kerül nyomtatás végett. Mint mondja, állandóan zsebében van a telefon, az ad jelzést a munkafolyamatok pontos időbeni sorrendjéről. Mert percnyi pontosságot igényel a kiváló minőségű termék előállítása.

Közben megérkezik a családfő, Barta Emil, a tehenek körüli teendőit abbahagyva jött szót váltani az újságíróval. Régi ismerősökként parolázunk, évtizedekkel ezelőtt egyazon középiskolában igyekeztünk okosodni. Mielőtt vállalkozásba kezdtek volna, a házigazda a székelyhídi bútorgyárban dolgozott. Majd 2009-ben tehenes gazda lett. Idős édesanyja már nehezen tudta ellátni az állatot, egyik nap annyit mondott neki: fiam, itt a rocska és a tehén, mostantól a tiéd. De mivel egy tehén az éhenhalástól megmenthet, de annál többet nemigen lehet vele kezdeni, ezért Barta Emil lassacskán gyarapította az állományt. A tej értékesítése viszont nehézkessé vált, ha sikerült is eladni, csak mélyen áron alul, anyagi gyarapodást kínkeservesen hozott.

A székelyhídi városvezetés érzékelte a gazdák nehéz helyzetét, ezért találkozót szervezett egy sikeres székelyföldi sajtüzem tulajdonosa és a tehenes gazdák között. Barta Emil kapott a lehetőségen, osztott-szorzott, s úgy döntött, belevág a számára addig ismeretlen szakmába. Kisebbik lánya, Anett amúgy is jó kézügyességgel megáldott cukrász-szakács, számára nem lehet nehéz az átállás – gondolta. El is küldte egy sajtkészítő tanfolyamra, majd a Székelyföldön tovább ismerkedett a kézműves termék készítésének csínjával-bínjával. Már csak annyi volt az édesapa teendője, hogy meggyőzze a lányát, hagyja ott nagyváradi munkahelyét, és kezdjenek valami újba. Anett igent mondott a vállalkozói ötletre, bár el kellett telnie egy időnek, amíg a városi pörgős élet után meglelte a szülőfaluja csendjében rejlő szépet.

2017 augusztusában startolt a Netty sajt a piacon. Termékeik egyre keresettebbé váltak, gyakran házhoz jönnek a vásárlók. Készítenek joghurtot, édes és sós túrót, gomolyát füstölve is, parenyica sajtokat különböző ízesítésben. Tavasszal a medvehagymás a sláger, de kapható mogyorós, aszalt szilvás, áfonyás, kapros, csilis változatban is. Anett kísérletező teremtés, újabbnál újabb készítményekkel rukkol elő, nagy öröm számára a vásárlók elismerése. Az említettek mellett kemény sajtot is készítenek, ennek érlelési ideje legkevesebb 6 hét, de akár három évig is tárolható. Ez a fajta készítmény folyamatos törődést igényel, az első hónapban minden nap át kell forgatni, sós lével törölni, aztán ritkábban, de továbbra is igényli az odafigyelést. Jókora pince áll rendelkezésükre a kemény sajt tárolására, érlelésére, a helyiség megfelelő hőmérséklete és páratartalma szintén hozzájárul a jó minőségű termék létrejöttéhez.

Hasonlóképpen az sem mindegy, hogy mit fogyasztanak a tehenek; a különböző takarmányfélék etetése másmilyen állagú alapanyagot eredményez. A széna mellett kukoricadarát kapnak az állatok, nyaranta zöld legelőre hajtják őket. Amikor sütőtököt etetnek a tehenekkel, egyedi, édes ízzel gazdagodik a sajtkészítmény. Jelenleg 12 tehén harapja a szénát a jászlakból – mondja az édesapa, akire az állatok ellátása és a fejés hárul. Így tavaszelőn naponta 130 liter tejet fej.

Körülbelül tíz liter alapanyagra van szükség egy kilogramm sajt előállításához. Nagyobb mennyiségre is lenne kereslet, de egyelőre több jószág nem fér el az istállóban. Tervezik egy modernebb „tehénlak” építését, akkor majd cégbővítésre is gondolhatnak. Anett nem szívesen bízná senkire a sajtkészítést, úgy véli, hogy a vásárlók bizalmát nem teheti kockára, amit maga készít, az a garantált minőség.

Nemcsak a pudig próbája az evés, hanem a sajté is. Csak elismerően hümmögni tudok, ízlelőszerveim kéjes örömmel nyugtázzák a kóstolás eredményét. Jó lóra, akarom mondani: jó tehénre tettek Bartáék Érköbölkúton.

2020.05.19
Galéria
Barta Anett maga készíti a sajtokat
A joghurtkészítés munkafázisainak percre pontosan kell követniük egymást
Barta Emil feladata az állatok gondozása
Netty-termékek széles választékban
Cégtábla a kapu mellett
Gondosan ügyelnek a higiéniás követelmények betartására
A sajtkészítésnél visszamaradó savót az állatok etetéséhez hasznosítják
Bővíteni szeretnék az állatállományt
Kulcsszavak: