Könyvbemutató, áldozócsütörtök, konferencia, családtalálkozó, Szent Antal-ereklye, zenei est

Május 9-én, szerdán 17 órakor a nagyváradi római katolikus püspöki palota dísztermében mutatják be a Felix Terra – Történelem és egyházművészet a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegyében című albumot, amely a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és Románia Nemzeti Történeti Múzeumának együttműködéséből született, és a 2017 decembere és 2018 áprilisa között Bukarestben tartott kiállítás anyagát mutatja be.

Áldozócsütörtök – Urunk mennybemenetele

Negyven nappal húsvét után, ebben az évben május 10-én, a katolikus egyház Urunk mennybemenetelét (áldozócsütörtököt) ünnepli. Urunk mennybemenetelének valósága a katolikus vallás egyik alapigazsága, mely szerint Jézus Krisztus „fölment a mennybe, ott ül az Atyának jobbján, onnan jön el ítélni élőket és holtakat“. Ezen az ünnepen a nagyváradi székesegyházban 8, 10, 11.30 és 18 órakor lesznek a szentmisék.

Szent László-konferencia és tárlatnyitó

Május 11-én, pénteken 10 órától a Hierotheosz Egyesület a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzattal és az Iskola Alapítvánnyal közösen az Örökség, ami összeköt – Szent László emlékezete Közép-Európában című projekt részeként konferenciát és kiállítást szervez a nagyváradi városházán. Az eseményen ünnepi köszöntőt mond Böcskei László nagyváradi megyés püspök is.

Virrasztás a székesegyházban

A Boldogságos Szűz Mária fatimai jelenésének emlékére május 11-én, pénteken 19 órakor szentségimádást, 20 órakor szentmisét tartanak a nagyváradi római katolikus székesegyházban, a szentmise után pedig megtartják az év első gyertyás körmenetét a püspöki palota kertjében. A szentmise főcelebránsa és szónoka dr. Kovács F. Zsolt irodaigazgató.

Egyházmegyei családtalálkozó

Május 12-én, szombaton szervezi meg a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség a VIII. Egyházmegyei Családtalálkozót. Mottója: „Abban maradunk, hogy hűek maradunk!”, előadói pedig a Budaörsről érkező Varga Károly és Erika. A találkozót a Böcskei László megyés püspök által 15 órakor a székesegyházban bemutatott szentmise zárja.

Elsőáldozás a székesegyházban

Május 13-án, vasárnap a nagyváradi székesegyházban 8, 11 és 18 órakor kezdődnek a szentmisék. A 11 órakor kezdődő szentmisén 22 gyermek első alkalommal járul szentáldozáshoz. A gyerekeket Fodor József plébános, általános helynök készítette fel.

Szent Antal ereklyéje Nagyváradon

A Konventuális Minorita Ferences Szerzetesek szervezésében a következő hetek folyamán Páduai Szent Antal ereklyéjét fogadhatják egyházmegyéink. Május 13-án, vasárnap 15–18 óra között a nagyváradi római katolikus székesegyházban róhatják le tiszteletüket a hívek a csodatévő szent ereklyéje előtt. 18 órakor Böcskei László megyés püspök mutat be szentmisét a székesegyházban, a szentmise szónoka pedig Kóhr Balázs kanonok lesz.

Várad-szőllősi zenei est

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és a Várad-szőllősi Római Katolikus Plébánia közös szervezésében május 13-án, vasárnap 19 órakor folytatódik a Várad-szőllősi zenei estek című programsorozat. Az második alkalom előadója Erich Türk orgonaművész, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia professzora. A belépés díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Szentségimádás

Május második vasárnapján, 13-án Újpalotán és Bélben lesz a híveknek lehetőségük az egyházmegye örökös szentségimádásába bekapcsolódni.

2018.05.07